Bij het zien van de foto zul je niet denken: ‘wauw wat een spectaculaire tulband’  Maar niets is minder waar. Als wij vroeger jarig waren dan bakte mijn moeder altijd deze cake en de jarige mocht kiezen in welke vorm hij gebakken moest worden. Een gewone cakevorm of in een tulband. Ik koos altijd voor de tulband. Ziet er altijd zo gezellig uit. Op zich is het een gewone vanillecake maar de methode en ingrediënten zijn net even anders dan de andere cakes die ik bak. Dit is de cake zoals mama hem altijd maakte. ik zeg maakte want bakken doet ze tegenwoordig niet meer, dat laat ze aan mij over 🙂 Deze cake bakte mijn moeder altijd met margarine maar mocht je dit niet willen gebruiken kun je het gewoon vervangen voor roomboter. Mocht je de cakemeel niet kunnen vinden of niet willen gebruiken, gebruik dan bloem met 1 theelepel bakpoeder.

Voor de cake heb je nodig: (12-16 stukken)
200 gram margarine (ik gebruik Blue Band)
200 gram cakemeel
4 eieren
200 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
een snufje zout
poedersuiker om te bestrooien

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een tulband in met margarine of bakspray en bestuif hem met bloem. Ik heb mijn dr. Oetker  tulbandvorm gebruikt, dezelfde als waar mama hem altijd in maakte.

Smelt de margarine in een pannetje op laag vuur. Als de margarine is gesmolten zet je het vuur uit. Klop de suiker, vanillesuiker en eieren luchtig. Klop net zo lang tot de massa flink in volume is toegenomen en heel erg licht van kleur is geworden. Vroeger moesten wij altijd net zo lang kloppen tot je de suiker niet meer hoorde knisperen en dus was opgelost. Zeef dan de bloem en zout over het mengsel en klop dit er met je mixer door. Klop er als laatste terwijl je mixt de gesmolten margarine erdoor.

Giet het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant even glad. Klop de vorm een paar keer op het aanrecht om de grootste luchtbellen eruit te kloppen.
Bak de cake net onder het midden van de oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar.

Leg een theedoek over de vorm en laat hem ongeveer 15 minuten in de vorm afkoelen. Stort de cake vervolgens op een taartrekje en laat hem volledig afkoelen.

Strooi er tot slotte poedersuiker over.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief