Vorig jaar raakte ik verslaafd aan het Youtube kanaal van Sally, Sally is duits en bakt de lekkerste taarten! Zo kwam er ook een filmpje voorbij waarin ze een recept liet zien voor een Yogurette taart. Yogurette zijn chocoladerepen gevuld met yogurtcrème en aardbeien. Deze repen zijn helaas niet in Nederland te koop, dus toen wij weer een keer een tripje naar Kleef maakte kocht ik gelijk drie pakjes in Kaufland. Ondertussen kreeg ik weer tig andere ideeën voor allemaal lekkere baksels en vergat ik de Yogurette. Toen ik laatst de voorraadkast aan het opruimen was kwam ik ze weer tegen en dat was precies op het goede moment! Met het oog op valentijn was de choclade het perfecte ingrediënt om een tulband mee te bakken. Nu denk je natuurlijk, dat is allemaal leuk Rebecca maar die repen kun je hier niet kopen! Niet getreurd! Bij de lidl verkopen ze Schogetten, blokjes chocolade met allerlei verschillende smaken, ook in de smaak yoghurt aardbei!

          

Voor de tulband heb je nodig: (16-20) personen
250 gram zachte roomboter
300 gram lichtbruine basterdsuiker
200 gram bloem
50 gram cacao
1 tl. bakpoeder
snuf zout
5 eieren
1 tl. vanille extract of een zakje vanille suiker
125 g yoghurette of schogetten in kleine stukjes gehakt.
optioneel: halve theelepel oploskoffie (dit versterkt de smaak van de chocolade en je proeft geen koffie terug in de cake)

Voor de ganache:
125 gram yogurette of schogetten gehakt
50 ml slagroom

Ter decoratie:
50 gram yogurette of schogetten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een een springvorm in met boter en bestuif hem met bloem. (ik heb de tulband gebruikt waar mijn tulbandobsessie mee is begonnen: de dr.Oetker tulbandvorm van mama. Een vergelijkbare vorm is te koop bij Blokker)

Zeef de bloem, cacao, bakpoeder, zout en eventueel de koffie in een kom. Doe vervolgens één eetlepel van het bloemmengsel bij de gehakte chocolade en roer dit even door zodat er een laagje bloem om de chocolade zit. Zo voorkom je dat straks tijdens het bakken alle chocolade naar de bodem van de cake zakt.

Klop de boter samen met de suiker licht en luchtig. Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen in het beslag. Roer dan de vanille erdoor. Spatel tot slot het bloem-cacao mengsel en de gehakte chocolade door het beslag. Doe het beslag vervolgens voorzichtig in de bakvorm en strijk de bovenkant even glad.

Bak de cake net onder het midden van de oven in ongeveer 60 tot 75  minuten gaar. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er weer schoon uitkomt. Raak niet in paniek als je cake na 75 minuten nog niet gaar is. Elke oven is anders en je wil de cake op een lage temperatuur bakken zodat er geen bult bovenop komt. Ook maakt het uit wat voor vorm je gebruikt. De vorm die ik vandaag heb gebruikt is heel dun en licht en geleid minder goed waardoor het langer duurt voordat de cake gaar is. Als ik mijn Nordic Ware vormen gebruik zijn mijn cakes sneller gaar omdat de vorm zwaarder is en beter geleid.

Laat de cake ongeveer 15 minuten afkoelen in de vorm met een theedoek over de bovenkant. Zo ‘stoomt’ de cake als het ware los van de zijkant van de vorm en verhoog je de kans dat je cake mooi uit de vorm komt. Stort de cake vervolgens op een taartrekje en laat hem volledig afkoelen.

Als de taart volledig is afgekoeld kun je met de ganache beginnen. Doe de slagroom en chocolade in een kommetje en zet deze 30 seconden in magnetron. Roer het even door en zet hem dan weer dertig seconden in de magnetron. Herhaal dit net zo lang tot de chocolade helemaal is gesmolten en het een mooi geheel is geworden. Let op: er zullen wel klontjes in blijven zitten, dit zijn de aardbeien. Als je geen magnetron hebt kun je de chocolade en slagroom ook au bain-marie smelten. Laat het mengsel een minuut of 15 afkoelen zodat het iets dikker word en er zo ook nog wat op de cake blijft zitten in plaats van dat alles er gelijk afloopt.

Verdeel de ganache over je cake en bestrooi vervolgens met de overige gehakte chocolade.

De cake is nu klaar om opgegeten te worden.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Mocht je nog vragen hebben laat het dan even weten in de comments, ik beantwoord ze snel mogelijk.

Een reactie op Tulband van de maand: Yogurettetulband

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief