Fondantsprits. Een koekje met een herinnering. Het was een van de koekjes die we vroeger konden kiezen als we bij opa en oma koffie gingen drinken. Samen met de hernhuttertjes mijn favoriet. Ik probeerde altijd heel voorzichtig eerst het roze streepje er af te eten en dan pas het koekje. Toen ik ze had gebakken riep mijn broertje: Opa’s koekjes! ūüôā (even ter referentie, mijn broertje word over twee maanden 25) Er gaan regelmatig baksels mee met mijn vader of moeder naar hun werk, deze koekjes bleven lekker thuis.

Voor de koekjes heb je nodig: (ca. 30 stuks)
1 ei
190 gram zachte roomboter (met zacht bedoel ik mayonaise dikte)
100 gram witte basterdsuiker
snuf zout
1 zakje vanillesuiker
125 gram bloem
125 gram zeeuwse bloem (mocht je dit niet in huis hebben, gebruik dan gewone bloem)

Voor de decoratie heb je nodig:
1 eiwit
150 gram gezeefde poedersuiker
roze keurstof

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een bakplaat klaar en leg hier een bakpapiertje op.

Kluts het ei en doe de helft van het ei in een beslagkom (de rest van het ei heb je niet nodig in het recept, tenzij je het recept verdubbeld ūüôā )¬†Voeg hier de boter aan toe. Zorg ervoor dat de boter echt goed zacht is. Dat helpt straks met het opspuiten van het deeg. Klop het ei en de boter tot het een homogene massa is. Voeg hier de basterdsuiker en de vanillesuiker aan toe en klop dit ook goed door elkaar. Roer het zout en beide soorten bloem even door elkaar en zeef dit boven het ei-boter-suiker mengsel. Roer dit met je mixer door elkaar tot het goed door elkaar is gemixt. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en wrijf het met de handpalmen goed door elkaar tot het een soepel en glad deeg is. Ik heb het zelf √©√©n keer op deze manier gedaan en de tweede keer heb ik mijn kitchenaid standmixer het deeg een goede vijf minuten laten draaien. Je kunt zelf kiezen welke methode je het liefst gebruikt.

Doe het deeg in een spuitzak met een grote gekartelde spuitmond. Mijn spuitmond heeft een diameter van 13 mm. Het kan vrij zwaar zijn om het deeg op de bakplaat te spuiten, je hebt er flink wat kracht voor nodig (ik in tenminste), dus ik raad je aan niet gelijk al het deeg in de spuitzak te doen zodat hij niet te vol zit. Dit maakt het spuiten een stuk makkelijker. Spuit strookjes van ca 8 cm. op de bakplaat. Laat genoeg ruimte over tussen het deeg want tijdens het bakken zullen ze wat uitvloeien over de bakplaat.

Bak de koekjes in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin in het midden van de oven. Laat de koekjes vervolgens een minuut of 5 afkoelen op de bakplaat. Haal ze hier vervolgens af en laat ze volledig afkoelen op een taartrekje.

Terwijl de koekjes aan het afkoelen zijn kun je de icing maken voor de roze strepen op de koekjes. Klop het eiwit los tot het een beetje begint te schuimen. Voeg vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker toe. Voeg tot slotte de kleurstof toe. Doe dit beetje bij beetje tot je de voor jou  gewenste kleur roze krijgt. Doe de icing in een spuitzak of hersluitbare diepvrieszak. knip hier een puntje vanaf en spuit het in de lengte over de koekjes.

Veel bakplezier een eet smakelijk!

2 reacties op Fondantsprits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief