Van de week lag ik in bed en toen dacht ik opeens: STROOPWAFELCHEESECAKE! Dus het eerst volgende moment waarop ik tijd had om te bakken ging ik aan de slag. In mijn zoektocht naar het perfecte cheesecake recept kwam ik een recept tegen voor een cheesecake zonder eieren. Zo had ik mijn cheesecake nog nooit gebakken, mooi moment dus om het uit te proberen. Mijn zus vertelde mij in hoofdletters via whatsapp dat hij heerlijk was en mijn moeder mocht hem van mijn broertje niet naar haar werk meenemen omdat hij hem zelf op wilde eten. Goedgekeurd dus.

Voor de cheesecake heb je nodig: (12 – 16 stukken)

Caramel:
150 gram stroop
90 gram lichtbruine basterdsuiker
70 gram roomboter
1/2 tl. kaneel

Bodem:
250 gram digestive biscuits (die van Verkade zijn het lekkerst)
125 gram gesmolten boter
1tl. kaneel

Vulling:
800 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia maar dat kwam omdat het huismerk uitverkocht was in de supermarkt)
1 tl. vanille extract of 1 zakje vanille suiker
200 gram fijne kristalsuiker
200 ml. slagroom
250 gram stroopwafels

Topping:
overgebleven caramel
200 ml. slagroom
2 el. poedersuiker
3 tot 4 stroopwafels

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm in van 24cm. en leg eventueel een bakpapiertje op de bodem. Pak een stuk aluminiumfolie en vouw deze om de onderkant van de springvorm. Mocht er wat gaan lekken dan lekt het in de folie en niet op de bodem van je oven.

Doe voor de caramel alle ingredienten in een pannetje en verwarm dit al roerend op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Schenk het vervolgens in een bakje om het af te laten koelen.

Doe de biscuits en kaneel in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg dan de gesmolten boter toe en mix net zolang tot het een mooie gemixte massa is. Mocht je nu niet in het bezit zijn van een keukenmachine dan kun je de koekjes ook in een hersluitbare diepvrieszak doen en al je boosheid uiten op de koekjes door ze met bijvoorbeeld een deegroller fijn te slaan. Doe ze vervolgens in een kommetje en roer de boter en kaneel erdoor. Verdeel het mengsel vervolgens over de bodem van je springvorm en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.

Bak de bodem vervolgens 10 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat de bodem volledig afkoelen voor je de cheesecake vulling er zo dadelijk op doet.

Snijd de stroopwafels voor de cheesecakevulling in grove stukjes. Het hoeft niet allemaal precies, ik heb ongeveer 1 cm. x 1 cm. aangehouden.

Doe de roomkaas in een beslagkom samen met de vanille en klop het op een lage stand tot een mooie gladde massa. Voeg vervolgens de suiker toe en klop ook weer op een lage stand tot een homogene massa. Klop er tenslotte op lage stand de slagroom door. Er hoeft geen lucht in het beslag geklopt te worden dus het is niet nodig om dit op de hoogste stand van je mixer te doen. Spatel op twee handjes na alle stroopwafelkruimels door het beslag. Als de kruimels er goed doorheen zijn gespateld voeg je vier ruime eetlepels van de caramel toe. Spatel dit er doorheen tot het er een beetje door gemarmerd is. Het moet er niet volledig doorheen gemixt worden.

Doe de vulling in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel de twee handjes kruimels over de bovenkant. Je hoeft ze niet in het beslag te drukken. Tijdens het bakken zullen ze vanzelf een beetje in het beslag zakken.

Draai de oven terug naar 140 graden en zet de cheesecake in het midden van de oven. Bak de cheesecake in ongeveer  60 minuten gaar. De cheesecake is gaar als je er voorzichtig tegenaan schud en hij in het midden nog een beetje wiebelt en niet meer vloeibaar is. Zet de oven uit en laat de cheesecake een paar uur in de oven afkoelen. Als hij volledig is afgekoeld zet je de cheesecake een nacht in de koelkast.

Als je wil kun je de cheesecake nu opeten maar je kunt hem ook nog mooier en lekkerder maken door hem te decoreren.

Verwarm de overgebleven caramel in de magnetron of au bain-marie om hem weer wat vloeibaarder te maken. (mocht jouw caramel nog vloeibaar zijn dan is deze stap niet nodig) Doe het vervolgens in een spuitzak of een hersluitbare diepvrieszak. Knip een klein puntje van de zak af en spuit de caramel op de rand van de cheesecake. Spuit af en toen ook een beetje over het randje, dan druipt de caramel naar beneden. Dit ziet er leuk uit.

Klop de slagroom samen met de poedersuiker stijf. Doe deze vervolgens in een spuitzak met eventueel een spuitmondje. Spuit nu 12 tot 16 toeven op de cheesecake. Snijd vervolgens de stroopwafels in vier stukken en steek deze in de toeven slagroom.

Nu is de cheesecake klaar om opgegeten te worden.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief