Mijn eerste baksel van 2017 is een feit! Ik maakte deze heerlijke havermoutkoekjes met chocoladestukjes. Het leuke is dat je met dit recept heel veel kunt variëren met vullingen. Je kunt de komende tijd dus verschillende variaties op dit koekjes voorbij zien komen. Heb je zelf ideeën voor lekkere combinaties? Laat dan een reactie achter in de comments!

Voor de koekjes heb je nodig:
 (ca. 40 koekjes)
300 gram bloem
1 tl. baksoda
1/4 tl. zout
225 gram boter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram fijne kristalsuiker
1 tl. vanille extract of een zakje vanillesuiker
2 eieren
175 gram semi sweet chocolatechips of pure chocolade in stukjes  gehakt
100 gram havervlokken + extra om de koekjes door te rollen

Bereidingswijze:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een bakplaat klaar en bekleed deze met bakpapier.

Roer de bloem, baksoda en het zout door elkaar en zet opzij. Klop de boter samen met beide suikers en vanille licht en luchtig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Doe dan beetje bij beetje het bloemmengsel erbij en mix dit er door. voeg tot slot de chocolade en de havervlokken toe. Je kunt dit het beste met een spatel door het deeg werken.

Vorm vervolgens balletjes ter grote van een walnoot in schil met behulp van een kleine ijsboltang of een eetlepel. Rol de balletjes door de havervlokken en leg ze vervolgens op de bakplaat. Laat tussen de balletjes flink wat ruimte over want tijdens het bakken zal het deeg uitlopen. Je hoeft de balletjes niet plat te drukken, dit gebeurt vanzelf in de oven.

Bak de koekjes in ongeveer 10  minuten goudbruin en ‘gaar’ de koekjes zullen aan de binnenkant nog een beetje chewy zijn.

laat de koekjes ongeveer 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze vervolgens  met behulp van een spatel op een taartrekje om volledig af te koelen.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief