Ik had nog een zakje notenmix staan die ik graag wilde gebruiken en besloot de noten te verwerken in een appeltaart. Kon ik gelijk experimenteren met de bovenkant van de taart. Ik zie de laatste tijd prachtige foto’s voorbij komen op instagram en pinterest van gedecoreerde taarten, dat wilde ik ook graag een keertje doen!

Voor de appelnotentaart heb je nodig: (12-16 stukken)
450 gram bloem
snuf zout
1 tl. bakpoeder
150 gram witte (basterd)suiker (even zeven als deze wat klonterig is)
300 gram roomboter
1 ei
1,5 kilo appels naar keuze (ik gebruikte braeburn want die waren in de aanbieding)
100 gram lichtbruine basterdsuiker
1 tl. kaneel
2 el. maizena
200 gram notenmix (In mijn mix zaten hazelnoten, amandelen, walnoten en paranoten)
4 el. paneermeel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden

Doe de noten in een springvorm van 24 cm en bak ze 5-10 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin geroosterd zijn. Laat de noten vervolgens afkoelen in een schaaltje en maak de springvorm even schoon. Vet deze vervolgens in met wat boter of bakpsray.

Zeef de bloem, zout, bakpoeder en suiker en roer dit met je mixer of een garde even door elkaar. Voeg dan de boter toe en mix net zolang tot het een beetje zanderig word. Voeg vervolgens beetje bij beetje het ei toe en kneed dan met de mixer net zolang tot het een mooi deeg word. Kneed het op je aanrechtblad nog even een paar keer door tot een mooi geheel en leg het vervolgens in plasticfolie in de koelkast.

Schil vervolgens de appel, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit. Snijd de appelpartjes in de breedte in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Roer de basterdsuiker, kaneel en maizena even door elkaar en voeg deze samen met de noten toe aan de appels. Hussel dit door elkaar zodat er een mooi laagje suiker om elk partje appel en noot zit.

Haal  dan het deeg uit de koelkast en verdeel het in tweeën. Rol een helft uit tot ongeveer 5 mm. dik en bekleed hiermee de springvorm. Ik snijd altijd eerst een cirkel uit ter grote van de springvorm en bekleed hiermee de bodem van de vorm. Vervolgens bekleed ik de zijkanten van de vorm met de rest van het deeg.

Prik met behulp van een vork gaatjes in de bodem van het deeg en verdeel hier het paneermeel over. Doe vervolgens het appelmengsel in de vorm en druk het lichtjes aan. De vorm zal aardig vol zitten maar dat is de bedoeling. De appels zullen vocht verliezen in de oven en hierdoor krimpen ze. Ik houd van een goedgevulde appeltaart 😛

Rol dan de tweede helft van het deeg uit tot ongeveer 5 mm. en snijd hier stroken uit in verschillende maten. Je kunt ook twee hele smalle strookjes uitsnijden en en deze om elkaar heen draaien als een soort vlecht. Leg de stroken vervolgens om en om horizontaal en verticaal op de appels. Druk ze aan de rand van de vorm aan, alsof je ze aan de vorm vastplakt.

Als je wil kun je het deeg eventueel nog insmeren met ei.

Bak de taart net onder het midden van de oven in ongeveer 90 minuten goudbruin en gaar.

Laat de taart volledig in de vorm afkoelen of verwijder na ongeveer een uurtje de rand van de vorm.

Veel bakplezier en eet smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief