img_6252

Kunnen jullie geloven dat het alweer 6 december is? Niet te geloven hoe snel de tijd gaat! De hoogste tijd voor een nieuw recept. Zoals jullie weten houd ik ontzettend veel van tulbandvormen en in de loop van de tijd heb ik dan ook al aardig wat vormen verzameld. En omdat ik er zoveel heb leek het me leuk om vanaf nu elke maand een nieuw tulbandrecept met jullie te delen. Mochten jullie ideeën of suggesties hebben dan hoor ik dat graag. Laat een reactie achter onder dit recept, op Facebook, Instagram of Twitter.

Deze maand deel ik met jullie het recept voor deze kersttulband. Ik vond het recept in het ‘Blue Band kookboek: Gebak’ Dit boekje dateert uit 1990. Als wij vroegâh op woensdagmiddag gingen bakken dan bakte we 9 van de 10 keer de zandkoekjes uit dit boek. Die mijn moeder vervolgens op moest eten omdat wij ze niet lekker vonden (Het rauwe deeg aten we dan weer wel).

Nu was ik dit boekje van de week weer eens aan het doorbladeren omdat ik op zoek was naar een ander recept en toen kwam ik het recept voor tulband tegen. Ik besloot gelijk dat ik die wilde gaan bakken aangezien mijn nieuwe tulbandvorm gedoopt moest worden. Uiteindelijk heb ik het recept zo aangepast dat het mijn eigen kersttulband is geworden. Er gaat gist in het deeg maar je hoeft je er niet door af te laten schrikken, er hoeft niet gekneed te worden. Wel moet je even de tijd hebben om het deeg te laten rijzen.

Genoeg getypt, tijd voor het recept.

Voor de cake heb je nodig: (12-16 personen)
125ml water, rum, appelsap of thee
50 gram rozijnen
50 gram blanke rozijnen
50 gram gedroogde cranberries
25 gram krenten
25 gram gedroogde abrikozen
30 gram sinaasappelsnippers
500 gram bloem +  1 el. extra om het gedroogde fruit te bestrooien
100 gram suiker
1 zakje à 7 gram gist
1/2 tl. zout
1tl. speculaaskruiden
50 gram gemalen blanke amandelen + extra voor het bestrooien van de tulbandvorm
de geraspte schil van 1 sinaasappel
2 eieren
400 ml. lauwe melk
125 gram boter, gesmolten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht op 175 graden) Bestrijk een tulbandvorm met een inhoud van ongeveer 2 liter in met (gesmolten) boter en bestrooi deze met de gemalen amandelen en vervolgens met bloem.

Was de rozijnen, cranberries, krenten en abrikozen. Week ze vervolgens minimaal een uur in het water, rum, appelsap of thee. Maar net wat jij lekker vind. Je kunt ze ook alvast de avond te voren in de week zetten. Als ze geweekt zijn giet je ze af en dep je ze droog en doe je ze in een zeef. Voeg ook de oranjesnippers en de bloem toe. Schud alles goed door elkaar en verwijder de overtollige bloem.

Zeef boven een kom de bloem, voeg er de suiker, gist, zout, speculaaskruiden, gemalen amandelen, sinaasappelrasp, eieren, melk en boter aan toe en klop met een mixer tot een glad beslag. Het hoeft niet heel lang gemixt te worden. Als het glad is, is het glad. Spatel vervolgens het vruchtenmengsel door het beslag.

Vul de tulbandvorm met het beslag. De vorm is dan als het goed is tot ongeveer de helft of iets erboven gevuld. Dek vervolgens de vorm af met een theedoek (Ik doe er eerst nog een wegwerp douchemuts over) en laat net zo lang rijzen tot het beslag aan de rand van de vorm komt (dit duurde bij mij iets meer dan een uur)

Bak de tulband net onder het midden van de oven in ongeveer 50 – 60 minuten goudbruin en gaar. Mocht de bovenkant van de tulband nu te snel donker worden, dan kun je de vorm afdekken met aluminiumfolie.

Laat de cake een minuut of 15 afkoelen in de vorm en stort hem dan op een taartrekje. Laat hem volledig afkoelen. Strooi er tot slot nog wat poedersuiker over.

Veel bakplezier en Eet smakelijk!

img_6259

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief