Een tijdje terug waren mijn moeder en ik een dagje in Den Haag en toen gingen we voor taart en koffie naar Marks & Spencer. Daar kregen we bij de koffie een heel schattig mini kerstboom koekje. Je kon ze daar ook in de winkel kopen maar ik vond het leuker om ze zelf te maken. Door er musketzaad in kerstkleuren aan toe te voegen zien ze er ook nog feestelijker uit. Ik kocht mijn musketzaad bij de Xenos. Daar zitten ze in zo’n pot met nog drie andere kerstsprinkles. Je kunt ze rond deze tijd van het jaar ook wel eens kopen in de supermarkt en natuurlijk zijn ze ook online te krijgen. Bij de Toko en Turkse supermarkt hebben ze vaak confetti musketzaad bij de kruiden en specerijen staan. Mocht je het nu helemaal niet kunnen vinden dan kun je het ook weg laten.

Voor de koekjes heb je nodig: (ca. 75 koekjes)
1 zakje vanillesuiker à 8 gram
42 gram fijne kristalsuiker
100 gram roomboter op kamertemperatuur
150 gram bloem
snufje zout
1,5 el. + 0,5 el. musketzaad

Verder heb je nodig:
mini uitstekers in kerstfiguurtjes

Bereidingswijze:
Doe de vanillesuiker, suiker, boter, bloem en zout in een kom en mix met je handen of een mixer tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan 1,5 eetlepel musketzaad toe en kneed tot een mooie bal. Druk de bal plat en doe er plastic folie omheen. Laat het deeg ongeveer een uur rusten in de koelkast. Zo word het deeg lekker koud en behouden de koekjes straks tijdens het bakken mooi hun vorm.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg een vel bakpapier klaar op een bakplaat.

Haal het deeg uit de koelkast en bebloem het aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Steek er vervolgens allemaal koekjes uit. Mocht je nu geen uitstekers hebben dan kun je er met een mes ook blokjes uitsnijden van ongeveer 1cm. x 1cm.

Leg de koekjes vervolgens op de bakplaat en strooi de rest van het musketzaad erover. Druk het musktzaad een beetje in de koekjes dan blijven ze beter zitten.

Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 10 – 15 minuten goudbruin en gaar. Let goed op want voor je het weet zijn je koekjes bruin!
Mochten ze nu te snel kleuren zet je oven de volgende keer dan 10 a 20 graden lager.

Haal de koekjes van de bakplaat af en leg ze op een taartrekje om ze volledig af te laten koelen.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief