Ik wilde heel graag een keer iets bakken met verse cranberries. Je ziet ze op het moment volop liggen in de supermarkt en ik geloof dat ze ze in sommige supermarkten ook in de diepvries hebben liggen. Laatst zag ik een foto voorbij komen van iemand die de cranberries verwerkt had in een tulbandcake. Hoewel de verleiding groot was heb ik hem toch weten te weerstaan en heb ik een plaatcake van gebakken. Ik heb hem gebakken in een aluminium wegwerpbakvorm. In het barbecue seizoen zijn deze volop verkrijgbaar en koop ik er altijd een stapeltje van in. Zeker in de kerstperiode vind ik ze ontzettend handig. Baksels zijn op deze manier makkelijk mee te nemen en je hebt minder afwas! Ook buiten het barbecue seizoen zijn ze nog redelijk makkelijk verkrijgbaar. Mocht ik zonder komen te zitten dan loop ik even naar de toko.

Voor de plaatcake heb je nodig: (12-24 stukken)
150 gram boter op kamertemperatuur
150 gram fijne kristalsuiker
3 eieren
150 gram bloem
1/2 tl. bakpoeder
snufje zout
1 tl. vanille of 1 zakje vanillesuiker

Voor de topping heb je nodig:
100 gram cranberries
75 gram boter op kamertemperatuur
125 gram lichtbruine basterdsuiker
2 tl. speculaaskruiden
100 gram walnoten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden (150 hetelucht)

Was de cranberries en maak ze droog met behulp van wat keukenpapier of een schone theedoek.

Breek de walnoten in grove stukken en doe ze in een bakblik van ongeveer 33 x 23 cm. Bak de walnoten ongeveer 10 minuten goudbruin. Doe ze vervolgens in een schaaltje en laat ze volledig afkoelen. Het roosteren van de walnoten zorgt ervoor dat ze een lekkere intense geroosterde smaak hebben en zorgt ervoor dat ze straks in het eindresultaat goed naar voren komen. Mocht je dit nu allemaal teveel gedoe vinden kun je deze stap overslaan maar vergeet niet dat dit je cake wel nog lekkerder maakt!

Roer de 75 gram boter, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en walnoten door elkaar. Het word een beetje een dikke plakkerige massa. Zet het vervolgens in de koelkast staan tot je het nodig hebt.

Vet het bakblik wat je gebruikt hebt voor de walnoten in met boter en bestuif hem eventueel met bloem. Leg eventueel een bakpapiertje op de bodem die aan de lange zijkanten van het bakblik uitsteekt. Zo kun je de cake straks makkelijk uit de vorm tillen.

Klop de boter en suiker wit en luchtig. Voeg één voor één de eieren toe. Doe het ene ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen. Voeg dan de vanille toe. Roer de bloem, het bakpoeder en zout even door elkaar en zeef dit boven het cakemengsel. Spatel dit allemaal rustig door elkaar. Als het beslag mooi gemixt is doe je het in de bakvorm. Strijk de bovenkant even glad met een spatel of met de bolle kant van een lepel

Strooi de cranberries gelijkmatig over het cakebeslag. Verdeel vervolgens het walnoot-suikermengsel over het beslag. Als je het een beetje tussen je vingers wrijft krijg je een soort kruimels die je mooi over het beslag kunt verdelen.

Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 30-45 minuten goudbruin en gaar.

Zoals ik al in de intro vertelde heb ik zelf een wegwerpbakvorm gebruikt. Ik heb mijn cake volledig af laten koelen in de vorm en kan hem zo makkelijk vervoeren met wat aluminiumfolie over de bovenkant. Mocht je dit zelf niet willen en een normale bakvorm gebruikt hebben dan kun je de cake na ongeveer een half uur uit de vorm tillen en op een taartrekje volledig af laten koelen.

Bestrooi de cake eventueel met poedersuiker

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief