IMG_5946

Gisteravond maakte ik deze kruidenboterbroodjes voor bij de tomatensoep en toen ik er een foto van deelde werd er gevraagd of ik het recept wilde delen, dus bij deze ūüôā

Voor de broodjes heb je nodig:
500 gram bloem
320 ml. (volle) melk op kamertemperatuur
1 zakje gist
30 gram boter op kamertemperatuur
1 tl. zout
100 gram kruidenboter (uit een pakje of zelfgemaakt)
geraspte kaas naar smaak (ik gebruikte mozzarella)
gedroogde peterselie

Bereidingswijze: (voor ca. 25 broodjes)
Doe de bloem, melk, gist, boter en zout in de kom van je standmixer en kneed het geheel in ongeveer 10 minuten tot een mooi, glad en soepel deeg. Je kunt het ook met de hand kneden. Probeer dan om er niet teveel bloem bij te doen als het deeg plakt, het deeg word hier te stevig van. Je moet even door de plakkerigheid heen kneden dan komt het vanzelf goed. Doe het deeg vervolgens in een met boter of olie ingevette kom en dek het af. Ik gebruik hier een wegwerp douchemuts voor. Zet het deeg op een tochtvrije plek en laat het één à twee uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Rol het deeg vervolgens uit tot een lap van ongeveer 60 x 40 cm. Smeer de deeglap in met kruidenboter en bestrooi naar smaak met geraspte kaas.
Vouw een derde van het bovenste gedeelte naar beneden en vouw dan een derde van beneden naar boven.

broodjes

Snijd het deeg dan in repen van ongeveer 2 centimeter. Dit gaat  heel makkelijk met een pizzawiel.

IMG_5942

Neem vervolgens een strookje en draai deze aan beide kanten tegen de richting in. De linkerkant draai je omhoog en de rechter naar beneden. Als je wil kun je het ook andersom doen maar dan verlies je het effect van het draaien als je er een knoop van maakt en doe je deze stap eigenlijk voor niets. Als je het deeg gedraaid hebt leg je er een knoopje in.

IMG_5944

Leg de knopen op een bakplaat en leg er een theedoek overheen. Laat ze ongeveer een half uurtje narijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden (175 hetelucht) bestrooi de broodjes voordat ze de oven ingaan met wat gedroogde peterselie. Als je nog extra kruidenboter hebt kun je ze daar ook mee insmeren.

Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Laat ze even een paar minuutjes afkoelen en eet ze vervolgens op.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Een reactie op kruidenboterbroodjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief