chocolade hazelnoottaart met kersen1

Van de week waren de kersen in de aanbieding in de supermarkt en toen nam ik twee bakjes mee. Om ze gewoon zo op te eten waren het er iets teveel en ik zou Rebecca niet zijn als ik er dan niet gewoon iets lekkers van bak. Ik had ook nog een zakje gemalen hazelnoten liggen die ik een paar weken terug in Duitsland kocht en zo kwam ik op het idee om deze chocolade hazelnoottaart met kersen te maken.

Voor de taart heb je nodig: (9-12 personen)
225  bloem
150 gram roomboter op kamertemperatuur
75 gram fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker of 1 tl. vanille extract
1/2 tl. bakpoeder
snufje zout

Voor de vulling heb je nodig:
150 gram roomboter op kamertemperatuur
175 gram fijne kristalsuiker
2 eieren
75 gram bloem
75 gram gemalen hazelnoten + 2 eetlepels extra
25 gram cacao
1 zakje vanillesuiker of1 tl. vanille extract
snufje zout
500 tot 750 gram kersen, ontpit

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175  graden (150 hetelucht). Verwarm ook gelijk een bakplaat mee in het midden van de oven. Als je hier de taart op zet tijdens het bakken verklein je de kans op een ‘natte bodem’ door de warmte van de bakplaat.  Vet een taartvorm met losse bodem van ongeveer 23 cm in met boter en bestuif hem eventueel met bloem.

Kneed met een (hand)mixer de bloem, boter, suiker,vanille, zout en bakpoeder voor het deeg door elkaar tot kruim. Kluts het ei los en voeg een kwart tot de helft toe aan je kruimels. Net zoveel tot er een mooi deeg ontstaat. De rest van het ei gebruik je straks voor de vulling.

laat het deeg ongeveer een kwartier tot een half uur rusten in de koelkast.

Tijdens het rusten van het deeg kun je de vulling maken. Klop hiervoor de boter samen met de suiker wit en luchtig. Voeg vervolgens één voor één het overgebleven ei en de andere 2 eieren toe aan het beslag en klop het goed door elkaar. Voeg vervolgens de vanille toe en klop dit er goed doorheen. Zeef de cacao, bloem en zout boven een kom en spatel daar de gemalen hazelnoten doorheen. Doe dit dan bij je beslag en spatel het rustig door elkaar tot het een mooi geheel is geworden.

Rol je deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 3 mm. dikte. Bekleed je taartvorm met het deeg. Het is niet erg als het deeg breekt, je kunt het gewoon als puzzelstukjes aan elkaar vast drukken. Prik vervolgens allemaal gaatjes in de bodem en strooi er de 2 extra lepels gemalen hazelnoten over.  Mocht je geen extra hazelnoten hebben kun je het ook vervangen voor paneermeel.

chocolade hazelnoottaart met kersen

Schep vervolgens de vulling voorzichtig in de vorm. Strijk het even mooi glad met een lepel. Leg vervolgens de bovenkant helemaal vol met kersen. Je hoeft ze niet in het beslag te drukken.  Tijdens het bakken zullen de kersen vanzelf zakken en komt het beslag vanzelf omhoog. Bak de taart in ongeveer een uur gaar.

Laat de cake ongeveer 30 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit. Laat de bodem nog even zitten en laat hem volledig afkoelen op een taartrekje. Je kunt de bodem van de taartvorm laten zitten tijdens het serveren, maar als je geen krassen op je bakvorm wil kun je hem er ook onderuit halen door even met een paletmes tussen je taart en de vorm te wippen en hem er vervolgens voorzichtig af te  schuiven.

Bestrooi de taart eventueel met poedersuiker

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief