IMG_5905

Vorige maand was mijn vader jarig en toen bakte ik een cake met speculoospasta en koffieleutjes. De cake viel zo goed in de smaak dat ik hem nog een keer heb gebakken en vandaag het recept met jullie deel.

Voor de cake heb je nodig: (12 tot 16 personen)
250 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
250 gram lichtbruine basterdsuiker
5 eieren
250 gram bloem
1 tl. bakpoeder
snufje zout
1 tl. vanille extract
250 gram koffieleutjes
200 gram speculoospasta

Voor de topping heb je nodig:
200 gram speculoospasta
100 gram witte chocolade

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een cakeblik of tulbandvorm in met boter en bestuif hem met bloem.

Breek op 5 koekjes na alle koekjes in grove stukken.

Klop de boter samen met de suiker wit en luchtig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor en voeg ook de vanille toe. Roer de bloem, bakpoeder en het zout door elkaar en zeef dit boven het ei-botermengsel en spatel het door elkaar tot een egaal beslag. Voeg vervolgens de koffieleutjes toe en spatel dit door het beslag.

Doe een derde van het beslag in de bakvorm. Verdeel hierover een derde van de speculoospasta. Dit hoeft niet heel netjes. Je kunt er gewoon een paar lepeltjes overheen verdelen en deze lichtjes uitsmeren. Voeg vervolgens nog een derde van het beslag toe en daarna weer een derde speculoospasta. Herhaal dit tot alles op is. Ga er vervolgens nog even met een mes of vork doorheen om een marmer effect te creëren.

Bak de cake net onder het midden van de oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar.

Laat de cake een minuut of 15 afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een taartrekje.  Laat de cake volledig afkoelen.

Breek voor de topping de witte chocolade in stukjes en smelt deze in de magnetron of au bain-marie. Voeg het vervolgens toe aan de speculoospasta en roer het door. Doe dit beetje bij beetje om klontjes te voorkomen. Qua dikte moet het een beetje lijken op Griekse yoghurt.
Stel je bakt deze cake op een hele koude dag dan kun je ook de speculoospasta wat losser maken door hem ongeveer 10 seconden in de magnetron te doen en even door te roeren. Zo roer je ook de witte chocolade er wat makkelijker door. Verdeel de topping met behulp van een lepel over de cake. Breek de 5 overgebleven koekjes in stukjes of stamp ze fijn in een vijzel en strooi ze over de cake.

De cake is nu klaar voor consumptie.

Veel bakplezier een eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief