IMG_20160408_131305

Volgende week woensdag is het Koningsdag en om dat te vieren bakte ik deze heerlijke cake! Ik besloot de cake te baseren op de Friese oranjekoek. Ik heb zelf nog nooit oranjekoek gegeten of gemaakt maar ik verschillende recepten bekeken en daar is deze cake uitgekomen. Of hij echt wat weg heeft van een oranjekoek weet ik niet maar hij is in ieder geval heel erg lekker! In het recept gebruik ik amandelspijs en gekonfijte sinaasappelschil. Als je de amandelspijs gaat raspen raad ik aan om hem een uurtje van te voren even in de koelkast of vriezer te leggen. Het raspen gaat dan makkelijker en de spijs ‘smelt’ dan niet in je handen. De gekonfijte sinaasappelschil kocht ik laatst toen ik met mijn zus een dagje naar Kleef in Duitsland was. Hier in Nederland is het niet zo makkelijk te krijgen maar je kunt het ook zelf maken. Mijn voorraad uit Duitsland is op dus moest ik op zoek naar een recept om het zelf te maken en op Youtube kwam ik een filmpje tegen van Cees Holtkamp op het kanaal van Foodtube. Hier word duidelijk uitgelegd hoe je zelf gekonfijte sinaasappelschil kunt maken. Mocht je dit teveel gedoe vinden kun je ook de geraspte schil van een sinaasappel gebruiken. Tot zover wat uitleg over de ingrediënten, op naar het recept!

Voor de cake heb je nodig: (12-16 personen)
250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
250 witte basterdsuiker
250 gram bloem
2 tl. bakpoeder
snuf zout
5 eieren
1 tl. vanille
125 gram grof geraspte amandelspijs
100 gram gekonfijte sinaasappelschil in blokjes van 0,5 cm of geraspte schil van een sinaasappel
25 gram gestampte muisjes

Voor het glazuur heb je nodig
250 gram poedersuiker
sap van een halve tot één sinaasappel
eventueel oranje kleurstof
decoratiehagel (ik kocht die van mij bij Albert Heijn)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een tulbandvorm of cakevorm in met boter en bestuif hem met bloem.

Klop de boter samen met de suiker wit en luchtig. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Klop er vervolgens  één voor één de eieren door en voeg dan de  vanille toe.

Roer de bloem, bakpoeder, zout en gestampte muisjes door elkaar. Voeg één eetlepel van dit mengsel toe aan de amandelspijs en schud dit even door elkaar zodat er een laagje bloem om de stukjes spijs zit. Voeg ook een eetlepel toe aan de gekonfijte sinaasappel.
Als je de geraspte schil van een sinaasappel gebruikt voeg je deze nu toe aan je ei-boter mengsel.

Zeef het bloemmengsel en spatel deze door het beslag.

Spatel vervolgens ook de amandelspijs door het beslag.

Doe ongeveer de helft van het beslag in de vorm.

Voeg dan je gekonfijte sinaasappelschil toe aan de overgebleven helft van het beslag en spatel dit even door elkaar. Doe dan ook dit deel in je bakvorm.
Op deze manier zorg je ervoor dat de sinaasappel zich mooi verdeeld door de cake en niet alles naar de bodem zakt.

Bak de cake net onder het midden van de oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar.

Laat de cake ongeveer 15 minuten afkoelen en stort hem dan op een taartrooster. Laat hem volledig afkoelen

Zeef voor het glazuur de poedersuiker en voeg het sap van ongeveer een halve sinaasappel toe. Roer dit goed door elkaar. Het glazuur moet een beetje de structuur van yoghurt krijgen. Als het te dun is voeg dan nog wat poedersuiker toe. Als het te dik is voeg je nog een beetje sinaasappelsap of water toe.

Voeg eventueel een paar druppeltjes oranje kleurstof toe om het glazuur een mooie oranje kleur te geven.

Verdeel het glazuur over de cake en strooi er wat decoratiehagel over.

Laat de cake even staan om het glazuur wat uit te laten harden.

Veel bakplezier een eet smakelijk!

 

 

image_pdfimage_print

2 reacties op Koningsdagcake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Archief