IMG_5878

Ik heb er geen problemen mee als bananen te bruin worden om ze gewoon zo op te eten, ik gebruik ze altijd wel in mijn ontbijt, door de havermout, in een smoothie of ik bak een lekker bananenbrood. Deze keer wilde ik wel een bananenbrood maken maar dan net even anders dan anders. Voor de basis heb ik een recept voor bananenbrood gebruikt en bovenop heb ik kruimels gestrooid met walnoten en chocoladedruppels. Superlekker!

Voor de koeken heb je nodig: (18-24 personen)
250 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
2 eieren
2 overrijpe bananen
300 gram bloem
1 tl. bakpoeder
1 tl. baksoda
1 tl. kaneel
1 tl. gemberpoeder
snuf zout

Voor de kruimels heb je nodig:
50 gram fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker of 1 tl. vanille extract
100 gram gesmolten ongezouten roomboter
175 gram bloem
snufje zout
125 gram pure chocoladedruppels of een reep pure chocolade in blokjes van 0,5 cm gehakt
125 gram walnoten, in stukjes gebroken ter grootte van de chocoladedruppels

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op  150 graden. Vet een rechthoekige vorm van ongeveer 30 x 40 cm in met boter en leg eventueel een bakpapiertje op de bodem.

Begin met het maken van de kruimels. Roer hiervoor de kristalsuiker, vanillesuiker, bloem, zout en boter met een vork door elkaar tot je mooie kruimels hebt. Zet het vervolgens even in de koelkast.

Klop voor de cake de boter en suiker door elkaar tot ze goed vermengd zijn. Voeg dan beide eieren toe en klop deze mix een minuut of vijf goed door elkaar.

Prak de bananen fijn tot moes. Ik doe dit altijd gewoon op een snijplank met een vork. Voeg ze dan toe aan het ei-botermengsel en roer dit even goed door elkaar.

Roer de bloem, bakpoeder, baksoda, kaneel, gemberpoeder en zout door elkaar. Zeef het boven het beslag en spatel net zo lang tot het een mooi geheel is geworden.

Doe het beslag in de vorm en strijk het even mooi glad.

Haal de kruimels uit de koelkast en mix de walnoten en chocolade erdoor. Verdeel de kruimels over het beslag. Je hoeft ze niet in het beslag te drukken. Je kunt ze er gewoon losjes overheen strooien. Tijdens het bakken word alles aan elkaar ‘geplakt’

Bak de koek in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. De koek is gaar als je er met een (saté)prikker in steekt en deze er weer schoon uit komt.

Laat de koek een minuut of tien in de vorm afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Laat hem volledig afkoelen op een taartrooster en snijd hem vervolgens in het gewenste aantal stukken.

Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Veel bakplezier een eet smakelijk!

Mocht je dit nu een te grote hoeveelheid vinden om te maken dan kun je het recept voor het bananenbrood eenvoudig halveren en een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm gebruiken.  Maak voor de kruimels dezelfde hoeveelheid, maar gebruik er maar 100 gram van en voeg hier 50 gram chocoladedruppels en 50 gram walnoten aan toe. De rest van de kruimels kun je invriezen en een volgende keer gebruiken. 

image_pdfimage_print

2 reacties op Banaan-kruimelcakekoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief