IMG_5858

Vandaag maakte ik deze heerlijke paaskrans. Leuk om te maken voor bijvoorbeeld het paasontbijt/paasbrunch. Het deeg is heerlijk zacht en de vulling is romig en fris.

Voor het brood heb je nodig: (16-20 personen)
500 gram bloem
300 ml. melk
40 gram boter
25 gram suiker
1 tl. zout
1 ei
1 zakje gist à 7 gram

Voor de vulling heb je nodig:
250 gram roomkaas
75 gram suiker
1 tl. vanille
lemoncurd (zelf gemaakt of zelf gekocht)

Verder heb je nog nodig:
1 ei, geklutst
suiker

Bereidingswijze:
Smelt de boter in een pannetje en voeg deze vervolgens toe aan de melk en roer even door. Doe dan het melkmengsel, de bloem, suiker, zout, ei en gist in de kom van je standmixer en kneed het geheel in ongeveer 10 minuten tot een mooi, glad en soepel deeg. Je kunt het ook met de hand kneden. Probeer dan om er niet teveel bloem bij te doen, het deeg word hier te stevig van. Doe het deeg vervolgens in een met boter ingevette kom en dek het af. Zet het op een tochtvrije plek en laat het deeg in één tot twee uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Klop voor de vulling de roomkaas, suiker en vanille door elkaar tot je een mooi glad beslag hebt. Zet het dan in de koelkast tot het deeg klaar is met rijzen.

Als het deeg is gerezen kun je de oven voorverwamen op 200 graden.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 50 x 35cm. Smeer de roomkaasvulling uit over het deeg. Smeer er vervolgens lemoncurd over uit.  Je kunt zelf bepalen hoeveel, maar ik zou adviseren om er niet al teveel op te doen. Omdat het al een vrij natte vulling is, is het al wat lastiger om hem het deeg op te rollen dus houd daar rekening mee. Laat aan de lange kant die het verst van je af ligt ongeveer 2 cm vrij. Als het allemaal mooi is uitgesmeerd kun je het deeg oprollen. Rol het richting de kant op die je hebt vrij gelaten. Druk de naad even goed aan. Breng dan de twee uiteindes naar elkaar toe en plak deze tegen elkaar aan (Het deeg is nat genoeg dat het zonder water oid. blijft plakken) Het moet er nu als een cirkel uit zien. Leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Knip dan om de twee centimeter het deeg schuin naar beneden in. knip niet helemaal door naar beneden maar ongeveer driekwart. Waaier dan elk stukje om en om uit. (zie foto)

IMG_5854 IMG_5855IMG_5857

Laat het deeg dan nog ongeveer een half uurtje rijzen. Smeer het in met het geklutste ei en strooi er een beetje suiker over. Dit zorgt voor crunch en kleur. Bak het deeg vervolgens in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Als het brood is afgekoeld kun je er nog poedersuiker over strooien.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief