IMG_5373

Vorige week besloot ik spontaan een red velvet cake te bakken. Red velvet cake is een hele populaire cake en er zijn de laatste jaren allerelei variaties op bedacht. Ik wilde graag proberen of ik met mijn eigen favoriete recept voor cake ook een red velvet cake kon maken en dat is bij de eerste poging al gelukt. Toen mijn cake stond af te koelen leek het me wel een goed idee om met het oog op Valentijnsdag dit recept met jullie te delen, dus bij deze.

Voor de tulband heb je nodig:
(16-20 personen)
300 gram zachte boter
300  gram fijne kristalsuiker
6 eieren
275 gram bloem
25 gram cacao
1 theelepel vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
2 theelepel. bakpoeder
snufje zout
1 eetlepel. (witte wijn) azijn
1 theelepel baksoda
1/2 – 1 theelepel rode kleurgel (Ik gebruik red extra van sugarflair)

Voor de roomkaasglazuur heb je nodig:
75 gram zachte boter
200 gram roomkaas op kamertemperatuur (ik gebruik monchou)
250 gram poedersuiker

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een tulbandvorm in met boter en bestuif hem met bloem. Je kunt ook een standaard cakevorm van 30 cm. gebruiken.

Roer de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en zet dit even opzij. Klop de boter samen met de suiker wit en luchtig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg dan de kleurgel toe, dit gaat nu het makkelijkst omdat het beslag nog vrij stevig is. Als je het op een later moment doet heb je kans dat het een beetje gaat klonteren en dan krijg je geen mooie egale kleur. Het zal er nog niet gelijk knalrood uit gaan zien. het blijft een beetje donkerroze. De kleur ontwikkelt zich verder tijdens het bakken. Als de kleur er mooi doorheen zit klop je er één voor één de eieren door. Voeg vervolgens de vanille toe. Zeef het bloemmengsel boven het ei-botermengsel en spatel het beslag tot een mooi geheel. Roer vervolgens de azijn en baksoda door elkaar. Gebruik niet een te klein bakje want als je dit door elkaar roert gaat het bruisen! Voeg dit vervolgens toe aan je beslag en roer dit goed door elkaar.

Doe het beslag in de cakevorm en strijk het even glad. Bak de cake in het midden van de oven in 60 – 75 minuten gaar. Laat de cake ongeveer 15 minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een taartrekje om volledig af te laten koelen.

Klop voor de roomkaasglazuur de boter en roomkaas door elkaar tot een mooi geheel. Zeef de poedersuiker en klop dit door de roomkaas. Als het een mooie gladde massa is, dan is het goed. Je wilt niet te lang kloppen want dat word je glazuur te vloeibaar.

Als de cake is afgekoeld kun je hem glazuren. Ik heb zelf een theelepeltje gebruikt om het aan te brengen en de achterkant gebruikt om het uit te smeren. zo krijg je een mooi rustiek effect.

Ik heb ooit bij de Lidl van die suikerhartjes gekocht en die heb ik eroverheen gestrooid.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief