IMG_20151118_124800

Gisteren bakte ik deze prachtige tulband en iemand vroeg of ik het recept wilde delen. Ik wilde graag experimenteren met het amandelschaafsel aan de buitenkant omdat ik dat er bij de Ravanitulband zo mooi uit vond zien. Ik wilde dit graag proberen in mijn ‘Heritage’ vorm van Nordic Ware. Het bakken ging prima maar het is dan bij het storten van de cake altijd maar de vraag of hij er mooi uitkomt. Gelukkig was dit het geval en is deze prachtige cake het resultaat. Verwacht niet dat je er hele grote brokken spijs in ziet zitten als je hem aansnijd (al kan dit natuurlijk wel als je dit wilt) want doordat de spijs is geraspt smelt het een beetje door de cake heen. Voor mensen die niet zo fan zijn van spijs is dit wel lekker omdat je dan niet in van die grote brokken spijst hapt.

Voor de tulband heb je nodig: 12-16 personen
250 gram boter op kamertemperatuur
250 gram lichtbruine basterdsuiker
5 eieren
250 gram bloem
2 tl. bakpoeder
snuf zout
2 el. speculaaskruiden
200 gram amandelspijs
handje geschaafde amandelen

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht op 125)
Vet een tulbandvorm goed in met boter en besprenkel hem vervolgens eerst met het amandelschaafsel en vervolgens met een klein beetje bloem. Doe dit niet andersom want dan blijft het amandelschaafsel niet plakken.

Roer de bloem, bakpoeder, zout en de speculaaskruiden door elkaar. Rasp dan de amandelspijs met een grove rasp. Heb je geen rasp dan kun je de spijs ook in hele kleine stukjes snijden. Als het raspen een beetje moeilijk gaat omdat de spijs heel zacht is, leg het dan een uurtje van te voren in de vriezer. Als je de spijs geraspt hebt doe je deze in een kommetje en roer je er 1 à 2 el. van het bloemmengsel door. Met behulp van de bloem kun je stukjes die heel erg aan elkaar plakken ook weer een beetje los wrijven met je vingers. De stukjes hoeven niet allemaal even groot te zijn. Er zullen zowel grote als kleine stukjes tussen zitten.

(Zo ziet de cake er aan de binnenkant uit, de spijs is een beetje door de cake ‘gesmolten’)

Klop de boter samen met de suiker wit en romig met een (hand)mixer. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Mix vervolgens 1 voor 1 de eieren erdoor. Zeef dan het bloemmengsel boven de kom en spatel dit goed door elkaar. Roer dan ook de spijsstukjes door het beslag.

Doe vervolgens het cakebeslag in de vorm en strijk het even mooi glad. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. De cake is gaar als je er met een satéprikker of breinaald in steekt en deze er schoon uit komt. Laat de cake ongeveer een kwartier afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een taartrooster. Je kunt dan eventueel de vorm er weer overheen zetten en hem vervolgens zo af laten koelen. Zo droogt de cake niet uit en blijft de cake ‘vochtig’.

Mocht de cake nu niet mooi gelijkmatig omhoog zijn gekomen en in het midden hoger is dan aan de zijkanten en dus een soort van bult heeft, zet de cake de volgende keer dat je hem bakt dan een graad of 20 lager. Hierdoor rijst de cake langzamer en gelijkmatiger en dan staat hij mooier als je hem uit de vorm haalt. Als de cake heel snel bruin word aan de bovenkant kun je hem ook net een rekje onder het midden van de oven zetten.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

4 reacties op Amandel speculaastulband

 • Vraagje: welke amandelspijs heb je gebruikt. En waar koop je die?

  • Je kunt amandelspijs kopen in de supermarkt op de bakafdeling van het merk dr. Oetker. Laatst was ik bij de Lidl en daar hadden ze white marzipan van het merk Belbake en die kun je ook gebruiken. zitten dezelfde ingrediënten in. Je zou het ook nog zelf kunnen maken. mix dan 100 gram gemalen amandelen en 100 gram fijne suiker door elkaar tot het een geheel word en laat het een paar dagen’rijpen’in de koelkast.

   XXX

 • Niets mooier dan een goed recept!
  In dit recept is de oventemperatuur te laag!!
  Moet zeker 20* hover!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief