spiraalcake

Laatst zag ik een foto op internet van eenzelfde soort tulband als deze en ik vond hem er geweldig uitzien, zoiets wilde ik ook maken! De tulbandvorm had ik al dus dat kwam mooi uit. De tulbandvorm heeft negen spiralen dus heb ik er voor gekozen om drie smaken cake te gebruiken. Vanille, koffie en chocolade. Zo heb je ook drie verschillende kleuren en dat ziet er heel erg leuk uit als je de tulband op deze manier gaat bakken.

Voor de cake heb je nodig: (12-16 personen)
250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
250 gram fijne kristalsuiker
5 eieren
250 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels instantkoffie
25 gram cacao

Voor de ganache heb je nodig:
25 gram slagroom
75 gram witte chocolade

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht op 150 graden) Vet je tulband in met boter en bestuif hem met bloem.

Meng in een kom de instantkoffie met 1 à 2 eetlepels kokend water en roer dit door tot de koffie is opgelost. Meng in een andere kom 25 gram cacao met 2 à 3 eetlepels kokend water en roer dit door elkaar tot je een mooie gladde massa hebt.

Mix met een mixer de boter met de suiker en vanillesuiker licht en romig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Klop dan 1 voor 1 de eieren door het beslag. Roer de bloem, bakpoeder en het zout door elkaar en zeef dit boven het ei botermengsel en spatel alles door elkaar tot een mooi egaal beslag.

Doe een derde van het beslag bij de koffie en roer dit goed door elkaar. Doe nog een derde van het beslag bij het cacaomengsel en roer ook dit goed door elkaar.

Doe vervolgens elk beslag in een spuitzak, of als je deze niet hebt in een hersluitbare diepvrieszak. Spuit vervolgens het beslag in de spiralen, spreid het eventueel uit met een tandenstoker of satéprikker. Zorg ervoor dat elk beslag in zijn eigen spiraal blijft want anders gaan de kleuren door elkaar lopen en dat wil je niet. Als de spiralen bedekt zijn met beslag en je dus geen bakvorm meer ziet kun je de rest van het deeg gewoon willekeurig in de vorm spuiten. Zo krijg je aan de binnenkant een mooi marmereffect.

IMG_5260IMG_5261IMG_5262

Strijk op het laatst de bovenkant nog even glad en bak de cake dan in 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar. Laat hem vervolgens een 10 minuten afkoelen en stort hem vervolgens op een koelrekje.

Als de cake is afgekoeld kun je de ganache maken. Hak de chocolade zo fijn mogelijk en doe deze in een hittebestendige vorm. Verwarm dan in een pannetje de slagroom en als deze aan de kook is gekomen giet je het over de chocolade. Laat dit vervolgens een minuutje staan en roer het dan goed door elkaar. Als niet alle chocolade is gesmolten kun je de ganache nog even au bain-marie verwarmen of een 10 tot 15 seconden in de magnetron zetten. Als het een mooi glad geheel is geworden kun je het in een spuitzak doen en tussen de spiralen van de cake spuiten. Dit gaat het makkelijkst als je van onder naar boven spuit. Mocht je beslag hier toch een beetje door elkaar zijn gelopen dan zie je daar nu niks meer van door de ganache!

Veel bakplezier en eet smakelijk!

7 reacties op Vanille, koffie en chocolade tulband

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief