IMG_5183

Twee van mijn favorieten gecombineerd: cheesecake en speculaas.

Voor de cheesecake heb je nodig: (12-16 personen)
1000 gram roomkaas (het liefst monchou)
200 gram fijne kristalsuiker
4 eieren
3 el. bloem
125 gram speculaasbrokken
1 tl. speculaaskruiden
snufje zout

Voor de bodem heb je nodig:
200 gram speculaasbrokken
75 gram gesmolten boter

Voor de topping heb je nodig:
200 – 250 ml. slagroom
2 el. poedersuiker
speculaasbrokken ter decoratie

Bereidingswijze:

verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht 140). vet een springvorm van 24 cm.in en leg eventueel een bakpapiertje op de bodem. Bedek de buitenkant van je springvorm met aluminiumfolie.

Maal de brokken voor de bodem fijn in een keukenmachine of stop ze in een hersluitbare diepvrieszak en sla de koekjes met een deegroller tot kruim. Voeg de gesmolten boter toe en roer dit goed door elkaar. Doe de kruimels in je springvorm en druk ze goed aan. Zet je springvorm vervolgens in de koelkast.

Roer in een kom de roomkaas goed los. Als het mooi glad is voeg je de suiker tot en klop je deze er goed doorheen. Als dit ook weer mooi glad is voeg je de eieren toe. Klop deze er ook weer goed doorheen. Doe de speculaasbrokken in een hersluitbare diepvrieszak en sla ze fijn met een deegroller. Je kunt zelf bepalen hoe fijn je de speculaas kapot slaat. Ik sloeg de mijne een beetje tussen vlokken en hagelslag in. Doe de bloem, speculaaskruiden en het zout bij je speculaaskruimels en roer dit door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan je cheesecake beslag en spatel het door elkaar. Giet je beslag in de springvorm en zet hem op een bakplaat. Mocht er wat vocht uit de cheesecake lopen dan loopt het op de bakplaat en niet op de bodem van je oven. Bak de cheesecake in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar. De cheesecake is klaar  als hij nog een klein beetje wiebelt in het midden maar aan de rand al wel wat steviger is. Zet de oven uit en laat de cheeesecake in de oven afkoelen. Als de cheesecake is afgekoeld kun je de slagroom met de suiker opkloppen en hier de bovenkant van je cheesecake mee versieren. Ik heb de slagroom in een spuitzak gedaan en er kleine bolletjes op gespoten maar je kunt de slagroom ook gewoon met een lepel over de bovenkant verdelen. Garneer eventueel nog met wat kapot geslagen speculaasbrokken. Ik zet zelf vervolgens de cheesecake in de koelkast omdat ik hem dan het lekkerst vind.

Veel plezier met bakken en eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief