IMG_5159

En daar is weer een nieuw recept met mijn geliefde speculaaskruiden! Ik vind het heerlijk om er mee te bakken en steeds weer nieuwe creaties mee te bedenken. Ik liep laatst in de Lidl en daar zag ik speculaasstroopkoeken liggen. Dat leek me heel erg lekker en ik nam het me gelijk voor om ze zelf te maken. Stroopkoeken had ik al een keer gemaakt, dan konden speculaasstroopkoeken niet heel veel moeilijker zijn toch? In plaats van de traditionele stroopvulling heb ik er een lekkere sinaasappelcaramel tussen gedaan

Voor de koekjes heb je nodig: (ongeveer 25 stuks)
240 gram zachte boter
240 gram lichtbruine basterdsuiker
1/4 tl. zout
1 ei
450 gram bloem
2 tl. bakpoeder
6 tl. speculaaskruiden

Voor de caramelvulling heb je nodig:
175 gram fijne kristalsuiker
4 el. water
100 ml. ongeklopte slagroom
10 gram boter
schil van 1 sinaasappel

Bereidingswijze:

Doe de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden in een kom en roer dit even door elkaar. Klop met een mixer de boter, basterdsuiker, zout en het ei door elkaar. Je hoeft dit niet heel lang te mixen als het maar een mooie homogene massa word. Als dit zo is kun je het bloemmengsel erboven zeven en dit met de mixer tot een deeg mixen. Druk het deeg een beetje plat op je aanrechtblad en doe het in wat plasticfolie. Leg het vervolgens een uur in de koelkast om te rusten en op te stijven.

Terwijl het deeg in de koelkast ligt kun je vast de caramelvulling maken. Doe de suiker met het water in een pan en laat de suiker op middelhoog vuur oplossen in het water. Als de suiker is opgelost moet je wachten tot de siroop die je nu hebt gaat verkleuren tot een mooie donkere caramelkleur. Dit kan wel zeker een minuut of 10 duren. Doe terwijl de suiker verkleurd de slagroom in een pannetje. Zodra de suiker een caramelachtige kleur krijgt breng je de slagroom aan de kook. Als de suiker een mooie donkere caramelkleur heeft zet je het vuur uit en doe beetje bij beetje je de slagroom erbij. Dit gaat flink bubbelen! Je kunt het geheel nu doorroeren met een garde. Als je er nog wat klontjes in heb zitten kun je het vuur weer aanzetten en de klontjes eruit roeren. Schenk de caramel nu op de boter en sinaasappelschil en roer alles voorzichtig door elkaar. laat het vervolgens op kamertemperatuur afkoelen

Verwarm de oven voor op 175 graden (150 hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door. Als het in de koelkast heeft gelegen is het nogal hard en moeilijk uit te rollen. Als je het even doorkneed gaat het dit makkelijker. Besprenkel je aanrechtblad met bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm. Steek er met een ronde koekjesuitseker (ik gebruikte er een met een diameter van 6 cm.) rondjes uit. Als je het leuk vind kun je er met een kleiner uitsteker nog een ander vormpje in drukken (zie foto). Druk deze dan niet helemaal door het deeg heen. Als al je koekjes zijn uitgestoken kun je ze op de bakplaat leggen. Zet de koekjes vervolgens in de oven en bak ze in 15 tot 20 minuten gaar. Als je een grotere uitsteker heb gebruikt duurt het wat langer. Er komen waarschijnlijk meer koekjes uit dan op je bakplaat passen dus bak de koekjes in 2 of meerdere keren af.

Leg de koekjes als ze uit de oven komen na ongeveer een minuut of 5 op een afkoelrekje. Als zowel de koekjes al de caramel helemaal is afgekoeld kun je ze gaan vullen. Doe de caramel in een spuitzak of  in een stevige zip-loc diepvrieszak. Draai de helft van alle koekjes om en spuit op deze koekjes ongeveer een theelepel caramelvulling. Leg vervolgens de andere koekjes erbovenop en druk ze voorzichtig aan zodat de caramel een beetje naar de randen toe gedrukt word. Druk niet te hard want dan loop de caramel eruit.

Nu zijn de koekjes klaar en kun je ze opeten.

Veel bakplezier een eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief