pompoenrol

De herfst is mijn favoriete seizoen. Het word weer vroeger donker en de kaarsjes kunnen weer aan (en ik ben bijna jarig!). In de keuken kan ik weer lekker bakken met mijn favoriete kruiden: speculaaskruiden. Om de herfst goed in te luiden heb ik vandaag een pompoenrol gebakken. Vooral in Amerika is het erg populair om te bakken met pompoen. Aan de meest gewone taarten en cakes word deze heerlijke groente toegevoegd. Zo ook aan deze pompoenrol. Lees verder om te kijken hoe je hem zelf kunt maken!

Voor de rol hebben we pompoenpuree nodig. In Amerika kun je het gewoon in de supermarkt kopen. Bij ons is dat helaas niet het geval. Het is online te bestellen maar je kunt dit ook gewoon zelf maken! In de supermarkt zie je nu volop kleine pompoenen liggen. Ze zijn voor ongeveer €2,00 te koop. Snijd de pompoen doormidden. Haal de pitten en draden eruit en leg ze met de snijkant op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pompoen in een voorverwarmde oven (200 graden, 175 hetelucht) in ongeveer 45 tot 60 minuten gaar. Als je er met een mes in steekt moet deze er makkelijk weer uit komen. Laat de pompoen afkoelen tot je ze kunt aanraken zonder je vingers te verbranden. Trek dan de schil eraf. Deze zou er heel makkelijk af moeten komen. Doe dan het vruchtvlees in een keukenmachine en maal het fijn. Je kunt ook een staafmixer, blender of vork gebruiken. Laat de puree volledig afkoelen en dan is hij klaar voor gebruik! Je kunt de puree invriezen of in de koelkast bewaren en dan voor gebruik op kamertemperatuur laten komen.

Voor de pompoenrol heb je nodig: (10 – 15 plakjes)

100 gram bloem
1/2 tl. bakpoeder
1/2 tl. baksoda
1 tl. koekkruiden/speculaaskruiden
1/4 tl. zout
3 eieren
200 gram fijne kristalsuiker + extra om te bestrooien
175 gram pompoenpuree

Voor de vulling heb je nodig:

200 gram roomkaas (Ik gebruik monchou)
30 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
1 tl. vanille extract of pasta (vanillesuiker is te grof)
125 gram poedersuiker (gezeefd) + extra om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht op 175). Vet een bakvorm/bakplaat van ongeveer 28 x 42 cm in met boter of bakspray en bekleed hem met bakpapier.

Doe de eieren en de suiker in een kom en klop ze met een mixer licht en luchtig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Klop dan de pompoenpuree erdoor. Roer de bloem, bakpoeder, baksoda, koekkruiden en het zout goed door elkaar. Zeef dit boven je pompoenbeslag en spatel dit goed maar voorzichtig door elkaar. Doe het beslag dan in je bakvorm en strijk het glad met een spatel of paletmes. Bak de cake in 12 tot 15 minuten gaar. De cake moet een beetje stevig aanvoelen en terugveren als je er op drukt.

Terwijl de cake in de oven staat moet je een theedoek uitgevouwen klaarleggen op het aanrecht. De theedoek moet net iets groter zijn dan je bakvorm. besprenkel je theedoek vervolgens royaal met suiker.

Als de cake gaar is laat je hem ongeveer 5 minuten afkoelen. Ga dan even met een mes langs de randjes om te zorgen dat je cake goed los zit. Stort de cake vervolgens op de theedoek. Trek dan voorzichtig je bakpapier van de cake af. Er zal waarschijnlijk een dun laagje cake achterblijven op het bakpapier. Dit is niet erg. Rol dan de cake met theedoek en al zo strak mogelijk op. Je kunt zelf kiezen of je de cake in de lengte of in de breedte oprolt. Als je hem in de lengte oprolt is hij korter maar wel dikker. Als je hem in de breedte oprolt is hij langer maar wel dunner. Laat de cake volledig afkoelen. Dit duurt 1 à 2 uur.

Als de cake is afgekoeld kun je de vulling maken. Klop met je mixer de roomkaas, boter en en vanille door elkaar. Zeef de poedersuiker boven de kom en mix dit erdoorheen. Let op dat je de mixer dan niet gelijk te hoog zet. Voor je het weet zit er meer poedersuiker op jezelf dan in de kom (been there, done that). Als het een mooi glad geheel is kun je de rol gaan vullen. Rol je rol weer voorzichtig open en verdeel de vulling erover. Met een spatel of paletmes kun je het mooi uitsmeren. Rol vervolgens de rol heel voorzichtig op. Dit keer zonder de theedoek. Het kan zijn dat de cake alsnog een beetje blijft plakken aan de theedoek. Een beetje is niet erg, zolang je de cake maar voorzichtig oprolt en tijdens het rollen voorzichtig lostrekt van de theedoek. De cake kan de neiging hebben om te gaan scheuren, vandaar: wees voorzichtig!

Als de cake is opgerold moet je hem in plasticfolie wikkelen en een paar uur op laten stijven in de koelkast. Haal hem er dan weer uit en bestrooi de cake met poedersuiker. Je kun eventueel voor de mooi de beide uiteindes eraf snijden (kun je gelijk proeven of hij goed gelukt is).

Veel plezier met bakken en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief