IMG_5173

Het leuke aan deze koeken is, is dat je er lekker mee kunt variëren. Ik heb nu frambozenjam en pure chocolade gebruikt maar als je wil kun je ook voor een andere smaak jam en chocolade kiezen. Als je niet van frambozenjam houd gebruik je gewoon lekker aardbeienjam en de combinatie frambozen en witte chocolade is ook erg lekker! Je zou er ook noten of pinda’s in kunnen doen als je dat lekker vind.

Voor de kruimelkoekbodem heb je nodig: (12-16 stukjes)
225 bloem
150 gram zachte boter
75 gram fijne kristalsuiker
snufje zout

Voor de vulling heb je nodig:
5 el. frambozenjam (125 gram)
75-100 gram pure chocolade in stukje gehakt
3 el. gecondenseerde melk

voor de kruimels heb je nodig:
90 gram bloem
60 gram zachte boter
30 gram fijne kristalsuiker
snufje zout

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht op 150) Vet een bakvorm van 20 x 20 cm.in en bekleed de vorm met bakpapier. Zorg dat het bakpapier aan de zijkant boven je bakvorm uitkomt. Zo kun je de koeken makkelijk uit de vorm halen als ze klaar zijn.

Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed ze met een mixer (of met je handen) tot een deeg. Als het een mooi deeg is geworden druk je het in de bakvorm. het moet de hele bodem van je  bakvorm bedekken. Met je handen of met een lepel kun je het mooi glad strijken. Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak de bodem tot hij licht begint te kleuren. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Haal dan de vorm uit de oven en laat hem in de vorm een minuut of 10 afkoelen.

Terwijl de bodem in de oven staat kun je de kruimels vast maken. Doe hiervoor alle ingrediënten voor de kruimels in een kom en en kneed ze met een mixer (of met je handen) net zolang tot er grove kruimels gevormd worden. Als je per ongeluk iets te ver gekneed hebt en het al meer een deeg word  is dat niet erg. Je kunt het deeg dan tussen je vingers weer verkruimelen. Zet  de kruimels tot gebruik even in de koelkast.

Wanneer de bodem een beetje is afgekoeld kun je de jam erover verdelen. (Als de jam net uit de koelkast komt kan hij een beetje stevig zijn. Doe de jam die je nodig hebt dan even in een hittebestendige schaal en zet hem 15 tot 20 seconden in de magnetron. Zo word de jam wat losser en kun je hem makkelijker over de koekbodem verdelen) Strooi vervolgens de chocolade gelijkmatig over de jam en schenk met een lepeltje de gecondenseerde melk over de chocolade. Strooi als laatst de kruimels erover en bak het geheel in 20-25 minuten gaar. De koeken zijn klaar als de kruimels mooi goudbruin zijn.

Laat de koeken even een beetje afkoelen. Als ze genoeg zijn afgekoeld dat je ze zonder je handen te verbranden kunt aanraken kun je ze uit de bakvorm tillen. Ga dan eerst even met een mes langs de randjes om te zorgen dat de koek goed los zit. Laat de koek op een afkoelrekje afkoelen. Ik vind het zelf het makkelijkst om de koek te snijden als hij nog een beetje warm is. Dan is hij namelijk ook nog een beetje zacht en dan is het wat makkelijker om te snijden.

veel plezier met bakken en eet smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief