IMG_20140818_210623

Koffie drink ik zelden tot nooit maar als koffie als smaak ergens in zit maak je me helemaal gelukkig. Frappuccinos, ijs en in deze heerlijke cake!

Voor de cake heb je nodig: (ongeveer 12 plakjes)

200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram fijne kristalsuiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
1 tl vanille extract of een zakje vanillesuiker
2 el melk
2 el. instant koffie (Ik gebruik nescafé original)
100 gram walnoten in kleine stukjes gehakt

Voor het glazuur heb je nodig:

100 gram witte chocolade
2 el. ongeklopte slagroom
1 el. insant koffie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een bakblik van 25 cm. in en bedek de bodem eventueel met een bakpapiertje.

Verwarm de melk 15 seconden in de magnetron of in een pannetje en voeg vervolgens de koffie toe. Roer dit even goed door en zet dit vervolgens opzij. Voeg twee eetlepels van het bakmeel toe aan de walnoten en roer ook dit even door elkaar en zet het dan opzij. Klop de boter samen met de suiker wit en romig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe. Mix dan de vanille en koffiemelk erdoor.  Zeef vervolgens het bakmeel erboven en spatel dit voorzichtig door elkaar. Spatel als laatst de walnoten door het beslag. Doe het beslag dan in de cakevorm en bak de cake dan net iets onder het midden van de oven in 45 tot 60 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake even afkoelen in de vorm en stort hem dan op een afkoelrekje. Leg dan vervolgens de bakvorm weer voorzichtig over de cake. Dt zorgt ervoor dat de cake niet uitdroogd.  Als de cake is afgekoeld kun je het glazuur maken.  Dit is optioneel.  Als je het niet lekker vind laat je het gewoon weg.

Smelt de chocolade au-bain marie. Verwarm de slagroom ongeveer 15 seconden in de magnetron. Roer er vervolgens de koffie door. Als de chocolade is gesmolten voeg je beetje bij beetje de slagroom toe. In het begin gaat het mengsel er heel korrelig uitzien en heb je de neiging om het in de prullenbak te gooien omdat je denkt dat het helemaal mis is gegaan. Gewoon goed en stevig door blijven roeren en beetje bij beetje de room toevoegen. Op een gegeven moment heb je dan een mooie homogene massa. Het lijkt bijna een beetje op karamelsaus alleen smaakt dit heerlijk naar koffie. Verspreid het glazuur over de cake. Leg eventueel nog een walnoot op de cake ter garnering en om te laten zien dat je ze ook in de cake gebruikt hebt. En klaar is  je cake!

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief