IMG_4877 Oma, ik en appelcake

Dit is mijn oma’s recept voor appelcake. Daar kwam ik van de week achter toen ik een soortgelijke cake wilde bakken voor mijn moeders verjaardag. Ik wilde graag een appelcake maken zoals mijn moeder hem vroeger altijd maakte. Ze sneed de appels dan in partjes en legde ze in een cirkel in het beslag. Ik was net begonnen met het afwegen van de ingrediënten toen mijn moeder zei dat oma er altijd maizena in deed. Ze wist alleen niet precies meer hoeveel ze er in deed maar gelukkig heeft ze het recept van mijn oma opgeschreven en bewaard. Toen ik klaar was en de cake al half op was kwam ze nog met de mededeling dat Oma ook nog abrikozenjam op de appeltjes deed als de cake is afgekoeld.

Voor de appelcake heb je nodig: (12-16 punten)

200 gram roomboter of margarine
200 gram (fijne) kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram maizena
snufje zout
2 appels

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht op 150). Vet een springvorm van 26 cm in met boter en bestrooi met bloem. Leg eventueel een bakpapiertje op de bodem.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in 4 parten. Besprenkel ze eventueel met wat citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. Zet de appels eventjes opzij terwijl je het cakebeslag maakt. Roer de maizena en het zout door het bakmeel en zeef het een keer. Dit is echt nodig want er zitten altijd klontjes in maizena. Klop in een andere kom de boter zacht. Voeg vervolgens de suiker en vanillesuiker toe en klop het geheel mooi en luchtig. Klop dan een voor een de eieren erdoor. Zeef dan het bakmeelmengsel nog een keer boven het ei-botermengsel en roer dit door elkaar tot een mooi cakebeslag. Doe het beslag in de springvorm en strijk het glad. Kerf nu de appelpartjes in de lengte in en leg ze in een cirkel op het beslag en druk ze er een klein beetje in. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar.

Laat de cake in de vorm afkoelen. Als de cake is afgekoeld kun je hem bestrooien met poedersuiker en je kunt eventueel wat abrikozenjam op de appelpartjes smeren.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief