IMG_4525

Vandaag heb ik voor jullie citroenbroodjes. Lekker zomers en leuk om te maken met Pasen!

Voor de citroenbroodjes heb je nodig: (12 stuks)

75 ml. volle melk
60 ml. water
1/2 tl. zout
50 gram fijne kristalsuiker
1 zakje gedroogde gist (7 g.)
350 gram bloem
55 gram zachte roomboter
2 eieren
2 tl. vanille extract of 1 zakje vanillesuiker

Voor de vulling heb je nodig:

60 gram zachte roomboter
100 gram fijne kristalsuiker
fijn geraspte schil van 3 citroenen

Voor het glazuur heb je nodig:

100 gram zachte roomkaas (Ik gebruik Monchou)
40  gram poedersuiker
1 el. citroensap
1 el. volle melk
fijn geraspte schil van 1 citroen

Bereidingswijze:

Doe de melk en het water in een glazen kom en verwarm het 30 seconden in de magnetron. Het moet lauwwarm aanvoelen. Als het te warm is moet je het even af laten koelen anders gaat de gist dood. Doe de gist en 1 tl. van de suiker bij de melk en het water en roer dit even door. Laat het vervolgens net zolang rusten totdat er zich een schuimlaagje op vormt. Als dit het geval is dan doe je de eieren erbij en het vanille extract/suiker. Doe de bloem, suiker en zout in een grote kom. Voeg hier het gistmengsel aan toe en roer dit door elkaar met een vork. Als het deeg een beetje bij elkaar begint te komen bestuif je je werkblad met bloem. Kneed hier het deeg op. Je moet het deeg ongeveer 5 minuten kneden totdat een mooie gladde bol is geworden. Als het deeg een beetje aan de natte kant is kun je wat bloem toevoegen. Probeer er niet teveel bij te doen want dan word je deeg te stevig en niet lekker luchtig. Als je deeg goed gekneed is moet je het in een ruime ingevette bak/kom doen en afdekken met plastic folie of een theedoek.  Laat het deeg rijzen totdat het in volume verdubbeld is. Dit duurt ongeveer een uur. Het hangt een beetje af van wat voor weer het is. Als het warm is duurt het wat korter, is het kouder dan duurt het wat langer.

Voor het rijzen

Voor het rijzen

 

Na het rijzen

Na het rijzen

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakvorm van 23 x 33 cm in.

Als het deeg goed is gerezen rol je het op een met bloem bestoven werkblad uit. Het deeg moet ongeveer 36 x 48 cm. zijn als het uitgerold is. Bestrijk het deeg met de boter, strooi de suiker erover en vervolgens de schil van de citroenen. Rol dan het deeg strak op. Dit gaat het beste als je het deeg naar je toe rolt. Druk de naad een beetje in het deeg. Snijd de rol vervolgens in 12 gelijke stukken en leg deze in de bakvorm. Leg hier een schone theedoek op of doe er plasticfolie op. Laat de broodjes dan een tweede keer rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.  Dit duur ongeveer 30 tot 45 minuten. Als ze goed genoeg gerezen zijn bak je de broodjes in ongeveer 25-30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

IMG_4519

als de broodjes in de oven staan kun je het glazuur vast maken. Klop met een handmixer de roomkaas en poedersuiker zacht en romig. Voeg vervolgens de melk en het citroensap toe. Klop dit ook goed door. Het glazuur is goed als het in een straal van je kloppers loopt. Als het nog te dik is kun je melk en/of citroensap toe voegen. Let wel op dat je het glazuur niet te dun maakt.

Als de broodjes iets zijn afgekoeld (10-15 minuten) kun je het glazuur erop doen. Maak het geheel af door er nog wat citroenrasp over te strooien.

De broodjes zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm is.

IMG_4530

Eet smakelijk en veel bakplezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief