IMG_4643

Aanstaande zondag is het Pasen en dan moet er natuurlijk iets lekkers gebakken worden. Ik maak elk jaar Paaskoekjes. Die maak ik altijd van hetzelfde deeg als de kerstkransjes alleen maak ik ze met Pasen in de vorm van een paashaas en een kuikentje. Dit jaar maak ik ook deze Griekse koekjes. Deze worden traditioneel met Pasen gebakken en gegeten. Het zijn boterkoekjes die heel in verte qua structuur iets weg hebben van biscotti. Ze zijn erg lekker bij de koffie en thee. Op internet zijn er honderden verschillenden recepten te vinden voor deze koekjes. Natuurlijk heb ik er mijn eigen versie van gemaakt!

Voor de Koulourakia heb je nodig: (25-30 koekjes)

175 gram boter op kamertemperatuur
125 gram (fijne) kristalsuiker
2 eieren
2 el. sinaasappelsap
geraspte schil van 1 sinaasappel
1 tl. vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
1/2 tl. baksoda
1 tl. bakpoeder
350 gram bloem
sesamzaad

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een bakplaat klaar en leg hier een bakpapiertje op.

Doe de baksoda en bakpoeder bij de bloem en roer dit goed door elkaar. Mix de boter en suiker licht en luchtig. De boter moet helemaal wit worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg dan 1 ei, het sinaasappelsap, de geraspte schil en het vanille extract toe. Klop dit er ook weer goed doorheen. Doe dan de bloem erbij en kneed dit met je handen door elkaar. Het moet niet een heel stevig deeg worden, maar ook zeker niet te nat. Als het te droog is kun je er wat sinaasappelsap bij doen. Is het te nat, voeg dan wat bloem toe. Als het deeg een mooi geheel is rol je er balletjes van ter grootte van ongeveer een walnoot. Ik heb balletje gemaakt van 25 gram.  Rol de balletjes vervolgens uit tot een streng van ongeveer 15 à 18 cm. Maak hier vervolgens een U-vorm van en draai dan de strengen om elkaar heen.

IMG_4629

Leg de koekjes op de bakplaat. Leg ze niet te dicht op elkaar want ze lopen een klein beetje uit. Klop het tweede ei met een eetlepel water los en bestrijk hiermee de koekjes. Besprenkel ze vervolgens met wat sesamzaad. Bak de koekjes dan in het midden van de oven in ongeveer 20-30 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rekje.

Eet smakelijk en veel bakplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief