IMG_4501

Een aantal jaren geleden kreeg ik van een collega de tip om in Londen bij de restaurantketen ‘Leon’ te gaan eten. Het is een ‘fast food’ restaurant maar dan met gerechten die zowel lekker als goed voor je zijn! Ik heb er toen heerlijk gegeten. In de loop der jaren hebben de bedenkers van Leon een aantal kookboeken uitgebracht. In het eerste kookboek staat onder andere het recept voor deze heerlijk muffins. Ik heb het recept een beetje aangepast met ingrediënten die net iets makkelijker verkrijgbaar zijn. Dit is een heerlijk recept om te maken als je een dagje vrij bent en wat meer tijd hebt voor je ontbijt. Je zou ze eventueel ook de avond van te voren kunnen maken. Door het gebruik van de zonnebloemolie, banaan en appelmoes blijven de muffins lekker smeuïg. Doe ze als ze afgekoeld zijn in een bak die je goed kunt afsluiten. In de ingrediëntenlijst heb ik ook achter sommige ingrediënten gezet waar ze precies verkrijgbaar zijn.

Voor de muffins heb je nodig: (ongeveer 10 stuks)

2 eieren
90 ml. zonnebloemolie
3 ruime el. appelmoes (ik gebruik precies 1 kuipje mini moesjes van 100 gram, te koop bij onder andere Albert Heijn in het appelmoesscahap)
1/2 tl vanille extract of vanille suiker
1 rijpe banaan, geprakt
3 el. honing (je kunt ook ahornsiroop/maple syrup gebruiken)
200 gram volkorenmeel (tegenwoordig in bijna elke supermarkt verkrijgbaar)
4 el. lichtbruine basterdsuiker
1 tl. baksoda (te koop bij de toko of apotheek ook wel bekend onder de naam natriumbicarbonaat)
1 tl. bakpoeder
1 tl. kaneel
4 el. tarwezemelen (te vinden in het zonnaturaschap in de supermarkt of in ekosupermarkten)
25 gram pecannoten of walnoten
eventueel wat havermout, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad e.d. om te bestrooien.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een muffinvorm klaar met cupcake papiertjes.

Klop in een grote kom de eieren, zonnebloemolie, appelmoes, vanille, banaan en honing door elkaar. Dit zijn de natte ingrediënten. Roer in een andere kom de bloem,suiker, baksoda, bakpoeder, kaneel en tarwezemelen door elkaar. Dit zijn de droge ingrediënten. Doe dan de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en roer dit goed door elkaar. Voeg dan de noten toe en roer dit er goed doorheen. Verdeel dan het beslag over de cupcake papiertjes. Vul ze ongeveer 3/4 vol. Ik gebruik hier de ijsknijper voor van de Blokker. Deze heeft precies de goede maat om muffin en cupcake vormpjes te vullen. Je kunt natuurlijk ook gewoon twee eetlepels gebruiken. Besprenkel de bovenkant van de muffins met wat havermout en dergelijke. Zet de muffins in het midden van de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Ze zijn klaar als je er een tandenstoker in steekt en deze er weer schoon uitkomt zonder nat deeg er aan. Laat de muffins afkoelen en eet ze op!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief