IMG_4510

Ik vond chocoladecake altijd een moeilijke cake om te bakken. De cake werd altijd droog en niet lekker! Ik ben op internet gaan rondkijken wat ik hier aan kon doen! In veel chocoladecake recepten word koffie(poeder) gebruikt om de chocoladesmaak te versterken en toen wist ik het! Ik voeg een kopje koffie toe aan mijn cake! Ik heb een aantal keer een cake gebakken om te zien wat de beste verhouding is van cacao tot chocola om de perfecte chocoladecake te krijgen.

Vorige week was ik met mijn moeder naar Hilversum omdat ik graag naar Oldenhof wilde voor een bakplaat. Oldenhof is een hele mooie en grote kookwinkel. Daar hadden ze ook bakvormen van het merk Nordic ware. Nordic ware maak prachtige gietaluminium bakvormen. Ze hebben ook een goede antikleeflaag waardoor de cake ook mooi uit je vorm komt. De bakvormen zijn niet goedkoop. Ik had ze al eens eerder gezien maar de prijs weerhield me er elke keer van om er een te kopen. Deze keer besloot ik toch om er een te kopen en wat ben ik blij dat ik het gedaan heb! Natuurlijk probeerde ik hem gelijk uit en heb ik er mijn chocolade cake in gebakken. Dit is het resultaat!

Voor de cake heb je nodig: (voor 12 à 15 personen)

250 gram zachte boter
250 gram lichtbruine basterdsuiker
5 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram cacao
50 ml. verse koffie
1 tl. vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
snufje zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een cakevorm in met boter of bakspray. Je kunt de cake in een tulbandvorm bakken maar je kunt ook een gewone cakevorm gebruiken van 25 cm.

Doe de bloem, cacao en het zout bij elkaar in een kom en roer dit even door met een garde of lepel. Klop de boter samen met de suiker luchtig. Als je vanillesuiker gebruikt doe je deze er nu ook bij. Klop het geheel in ongeveer 5 minuten luchtig. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop deze er goed doorheen. Als je vanille extract gebruikt dan doe je die er nu bij. Zeef het bakmeelmengsel boven het ei-botermengsel. Doe de koffie erbij en spatel dit goed door elkaar tot je een mooi bruin beslag hebt. Doe het beslag dan in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. Zet de cake niet in het midden van de oven maar net een rek eronder. De baktijd van de cake hangt ook heel erg af van je oven en bakvorm. Check met een satéprikker of breinaald of je cake gaar is of niet. Als er allemaal kruimels en deeg aan vast blijft plakken moet je cake nog wat langer in de oven. Laat de cake ongeveer 15 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal hem er dan uit en laat de cake verder afkoelen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief