IMG_4434

Nu we toch zo lekker bezig zijn met het bakken van cake kan deze er ook nog wel bij. Stroopwafelcake! Leek me wel een lekkere combinatie. Ik was eerst van plan om op de bovenkant een karamelsaus te doen maar toen bedacht ik me dat ik ook de vulling van de stroopkoeken kon gebruiken! Dat is immers dezelfde vulling die ze ook voor stroopwafels gebruiken. De bovenkant van de cake smaakt nu heerlijk naar de stroopkruimels die je onder andere op de markt kunt kopen. Superlekker!

Voor de cake heb je nodig: (Ongeveer 20 personen)

250 gram roomboter op kamertemperatuur
250 gram lichtbruine basterdsuiker
5 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl. vanillepasta of extract of suiker
snufje zout
1 zak met 12 stroopwafels (ongeveer 375 gram)

Voor de stroop heb je nodig:

75 gram stroop
45 gram lichtbruine basterdsuiker
35 gram roomboter
1/4 tl. kaneel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een cakevorm van 30 cm. in met boter en bestuif hem met bloem. Leg eventueel een bakpapiertje op de bodem.

Snijd 8 stroopwafels (= ongeveer 250 gram) in kleine stukjes van ongeveer een 1 cm. x 1 cm. Klop vervolgens de boter met de suiker licht en romig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Klop er vervolgens een voor een de eieren door en doe ook de vanille erbij. Zeef het bakmeel boven het boter – eimengsel. Doe er dan ook de stroopwafelstukjes bij en spatel dit allemaal door elkaar. Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 75-90 minuten goudbruin een gaar. Zet de cake niet in het midden van de oven maar net een rek eronder. Wanneer de cake klaar is kun je hem op een rekje af laten koelen. Haal de cake na ongeveer een half uur uit de vorm om hem verder af te laten koelen.

Zodra de cake volledig is  afgekoeld kun je met de stroop beginnen. Snijd de 4 resterende stroopwafels in kleine stukjes. Je kunt ze net zo groot of klein snijden als jij wil, het is maar net wat je lekker vind. Doe de stroop, suiker, boter en kaneel in een pannetje. Verwarm het net zo lang tot het flink begint de bubbelen. Laat het alroerende ongeveer een  minuutje bubbelen. Zet dan het vuur uit. Wacht ongeveer 10 minuten voordat je de stroop over de cake giet. Het moet een klein beetje afkoelen. Wanneer het genoeg is afgekoeld doe je ongeveer driekwart van de stroop over de cake. Doe dan driekwart van de stroopwafels op de cake. Besprenkel dan het laatste beetje stroop over de cake en verdeel hier dan weer de laatste stroopwafels over. Laat de cake zo nog een halfuurtje staan. De stroop kan zo volledig afkoelen. Na een halfuurtje is de cake klaar om opgegeten te worden.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief