IMG_4430

Cake vind ik een van de leukste en lekkerste dingen om te bakken. Je kunt er oneindig mee combineren en de basis blijft alijd hetzelfde: bloem, boter, suiker en eieren. Speciaal voor het weekend heb ik vandaag een variant met citroen en vanille gemaakt. Om de cake nog iets specialer te maken heb ik er een witte chocolade ganache over gegoten.

Voor de cake heb je nodig: (12 -15 personen)

250 gram roomboter op kamertemperatuur
250 gram witte basterdsuiker
5 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
1 citroen, schil en sap
1 el. vanille pasta. (2 zakjes vanillesuiker kan ook!)

Voor de ganache heb je nodig:

50 ml. slagroom
100 gram witte chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden en vet een cakevorm van 25 cm in met boter en bestuif hem met wat bloem. Je kunt eventueel op de bodem ook een stukje bakpapier leggen.

Klop de boter en de suiker zacht en romig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg dan een voor een de eieren toe. Rasp de schil van de (goed gewassen!) citroen en pers het sap uit. Klop dit en de vanille door het ei-botermengsel. Zeef het bakmeel met het zout boven de kom en spatel dit door het beslag. Doe het in de cakevorm en bak de cake in 60 tot 75 minuten goudbruin en gaar.  Zet de cake niet in het midden van de oven maar net een rek eronder.

Laat de cake ongeveer een kwartier in de vorm afkoelen en haal hem er dan uit. Laat hem volledig afkoelen op een rekje.

Als de cake is afgekoeld kun je de ganache maken. Verwarm de slagroom in een pannetje. Als deze aan de kook raakt breek je de chocolade in stukjes en doe je deze bij de slagroom. Laat het even een minuutje zo staan en roer het dan goed door tot het een geheel is geworden. Laat het vervolgens nog even een minuut of 10-15 afkoelen. Schenk de ganache in de lengte over de cake.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief