IMG_4374

Hoeveel ik ook van bakken houd, ik heb een hekel aan het bakken van appeltaart. Op de een of andere manier lukt het nooit zoals ik wil. Niet dat de appeltaarten die ik bak niet lekker zijn, ze zijn alleen voor verbetering vatbaar. Nu zat ik van de week in de auto met mijn moeder en toen hadden we het over de perzik frambozentaart. Toen zei ze dat ze hem heel lekker vond en dat kwam vooral door de combinatie van de hoeveel fruit tot taartbodem. Dit bracht mij op het idee om een appeltaart te maken maar dan met minder appels! De taart hoeft dan ook niet heel lang te bakken en de kans op een natte bodem is veel kleiner. Van de week dook ik de keuken in en dit is de taart die uit de oven kwam.

Voor de appelplaattaart heb je nodig: (voor ongeveer 12 personen)

300 gram bloem
200 gram boter (10 minuten uit de koelkast)
100 gram fijne kristalsuiker
2 eieren
1 tl. bakpoeder
1 snufje zout
2 à 3 appels (ik bak altijd graag met Jonagold)
75 gram bruine basterdsuiker
1 tl. kaneel
3 el. paneermeel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm van ongeveer 33 x 23 cm. in met boter.

Mix de bloem, boter, suiker, 1 ei, bakpoeder en zout door elkaar. Dit kan met de hand of met een mixer. Als je een handmixer gebruikt raad ik aan om de deeghaken te gebruiken. Rol vervolgens het deeg uit tot ongeveer 5mm. dik. Rol hem groter uit dan het bakvorm zodat het deeg ook de zijkanten van de vorm kan bedekken. Rol het deeg om je deegroller en rol hem weer langzaam af in je bakvorm. Druk het deeg voorzichtig aan. Snijd het overtollige deeg van de randen en kneed dit door elkaar. Dit gebruik je zometeen voor de bovenkant van de taart. Prik met een vorm gaatjes in de bodem van het deeg. Zet deze in de koelkast. Doe de rest van het deeg in plasticfolie of in een boterhamzakje en leg deze ook in de koelkast. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Doe hier de suiker en kaneel bij. Haal de bakvorm uit de koelkast en bestrooi de bodem met paneermeel. Verdeel de partjes dakpansgewijs over de bodem. Rol de rest van het deeg uit. Snijd hier lange banen van. Ze moeten ongeveer 1 cm. breed zijn. Leg de stroken kruislings op de appels. Als je het helemaal netjes wil doen dan vlecht je ze (zie de foto). Kluts het tweede ei en bestrijk hiermee de taart. Zet de taart vervolgens in de oven en bak hem in 45 tot 60 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen in vorm. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief