IMG_4406

Vorige week was ik met mijn zus een dagje in Amsterdam en toen kocht ik onder andere het boek ‘Baking’ geschreven door Martha Day. Daarin staat onder andere het recept voor pindakaaskoekjes. Nu houd ik niet van pindakaas en ben ik er ook allergisch voor. Omdat ik de koekjes toch graag wilde bakken heb ik in plaats van pindakaas, amandelboter gebruikt. Deze amandelboter heb ik zelf gemaakt en dat was ontzettend makkelijk en lekker!

Voor de amandelboter heb je nodig:

300 gram amandelen
1 tl. olie naar keuze

Bereidingswijze:

Rooster de amandelen goudbruin in een droge pan. Je kunt ze ook roosteren in de oven voor ongeveer 5 minuutjes op 175 graden. Laat de amandelen afkoelen en doe ze vervolgens in een keukenmachine met hakmes. Laat de keukenmachine vervolgens net zo lang draaien tot het een soort pasta word. Je kunt nu, als je van smeuïg houd, een theelepeltje olie toevoegen. Tijdens het draaien blijven de amandelen halverwege tegen de rand van de kom plakken. Door deze fase moet je even heen! Als je lang genoeg blijft draaien word het echt een pasta. Je zou als het een pasta is geworden nog wat extra amandelen kunnen toevoegen. Dan krijg je crunchy amandelboter. Je kunt natuurlijk ook een andere noot gebruiken!

Voor de amandelboterkoekjes heb je nodig (ongeveer 24 stuks)

140 gram bloem
1/2 tl. baksoda
1/2 tl. zout
115 gram boter
165 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
1 tl. vanille
265 gram amandelboter

Bereidingswijze

Klop de boter samen met de suiker zacht en romig. Voeg het ei en de vanille toe en klop dit goed door tot een geheel. Mix de amandelboter er vervolgens doorheen en spatel als laatst de bloem met baksoda en zout erdoor. Zet het vervolgens minimaal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden

Rol balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot en leg ze op de bakplaat. Druk ze met een vork plat tot een cirkel. Druk er zo op met de vork dat je een soort plus/kruis teken ziet op het koekje (zie foto). Leg de koekjes wel iets uit elkaar want ze lopen nog een beetje uit. Bak ze vervolgens in 10 tot 15 minuten goudbruin en gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief