IMG_4317

14 februari komt zo langzaamaan in zicht en dat betekend: Valentijnsdag. Ikzelf heb niet zoveel met deze feestdag maar elke reden om iets te bakken is er één, en het thema Valentijnsdag zorgt voor genoeg inspiratie om iets lekkers te maken. Laatst liep ik in de winkel Flying Tiger en daar kocht ik deze leuke vormpjes. Perfect om ze nu te gebruiken. Voor dit recept heb ik heb ik gebruik gemaakt van twee recepten uit het boek Cake days van de Hummingbirdbakery. Het vergt even wat tijd om deze cupcakes te maken maar als je ze voor je valentijn maakt dan is hij/zij deze tijd natuurlijk dubbel en dwars waard!

Voor de cupcakes heb je nodig: (12 tot 16 cupcakes)

80 gram boter op kamertemperatuur
280 gram fijne kristalsuiker
200 gram bloem
40 gram cacaopoeder
1/4 tl zout
1 tl bakpoeder
2 eieren
240 ml. volle melk

Voor de botercrème heb je nodig:

300 gram poedersuiker, gezeefd
160 gram boter op kamertemperatuur
50 ml. volle melk
1 blikje gecondenseerde melk voor  dulche de leche (zie bereidingswijze hoe te maken)

Bereidingswijze:

Haal de labels van een blikje gecondenseerde melk. Zet het blikje in een grote pan en doe hier water in totdat het blikje onder staat met water.  Breng het langzaam aan de kook met een deksel half op de pan. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het 2 tot 3 uur koken. Controleer om de zoveel tijd of het blikje nog steeds onder staat met water en vul zo nodig bij. Na 2 tot 3 uur zet je het vuur uit. Laat de blikjes nog ongeveer een uur in de pan met water liggen en haal ze er dan uit.  Als je hier toch mee bezig bent kun je ook meerdere blikjes tegelijk koken.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een muffinvorm klaar met papieren muffinvormpjes.

We gaan nu met de cake beginnen. Mix de boter, suiker, bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout op een lage snelheid tot het op kruimels lijkt. Doe de melk, vanille en eieren in een maatbeker en klop dit door elkaar met een vork of een garde. Doe driekwart van dit mengsel bij het bloemmengsel en klopt dit op een lage snelheid door elkaar. Als het gemengd is zet je de mixer wat hoger en klop je het geheel door elkaar tot het een mooi glad en dik beslag is. Doe er dan de rest van de melk bij en klop dit ook goed door tot het weer een glad beslag is. Vul de muffinvormpjes tot ongeveer driekwart vol. Bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten gaar. Ze moeten goed zijn gerezen en als je erop drukt dan moeten ze een beetje terug springen. Zodra de cupcakes uit de oven komen haal je ze na een paar minuten uit het muffinblik en moet je ze op een rekje af laten koelen.

Voor de topping klop je de poedersuiker en de boter door elkaar. Doe dit op een lage snelheid anders zit je hele keuken onder de poedersuiker. Als het er heel poederig uitziet  doe je beetje bij beetje de melk erbij en zodra dit allemaal is toegevoegd kun je de mixer hoger zetten en klop je het tot het licht en luchtig is. Doe er dan 100  gram van de dulche de leche bij en klop dit goed door de botercrème. Doe de botercrème vervolgens in een spuitzak met spuitmond naar keuze. Je kunt ook een afsluitbare diepvrieszak gebruiken (bijvoorbeeld die van de IKEA!) en er een puntje vanaf knippen.

Als de cupcakes zijn afgekoeld en je de botercrème klaar hebt kun je  met decoreren beginnen. Haal met een appelboor het midden van de cupcakes eruit. Prik tot ongeveer de helft in de cupcakes. vul de gaatjes met de resterende dulche de leche. Spuit vervolgens de botercrème op de cupcakes en decoreer met bijvoorbeeld chocoladehartjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief