IMG_4298

Een van mijn voornemens voor 2014 is om meer te bakken en koken uit mijn kookboeken. Om het jaar dan maar gelijk goed te beginnen maak ik vandaag stroopkoeken. Ze komen uit het boek ‘Koekje’ van Cees Holtkamp en Kees Raat. Ik vind het een ontzettend leuk boek! Er staan zowel  hele traditionele recepten in als ook wat meer moderne met bijzondere en aparte ingrediënten die je op het eerste gezicht niet zo snel in een koekje zou doen. Ik heb het recept een beetje aangepast naar mijn eigen wensen.

Voor de stroopkoeken heb je nodig: (ongeveer 30 koekjes)

240 gram boter
240 gram witte basterdsuiker
1/2 tl. gram zout
1 ei
450 gram bloem
2,5 tl. bakpoeder

voor de stroop heb je nodig:

200 gram keukenstroop
125 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram boter
1 tl. kaneel

Bereidingswijze:

Meng de boter, de basterdsuiker, het zout en het ei tot een geheel. Zeef de bloem en de bakpoeder en kneed dit door het  botermengsel. Doe het vervolgens in wat folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet een (steel)pannetje op het vuur en doe hier de stroop in en laat het smelten. Doe er vervolgens de suiker, kaneel en boter bij en roer dit goed door tot de boter is gesmolten. Laat dit vervolgens afkoelen. Als het lauwwarm is kun je de de stroop in een spuitzak doen. Als je deze niet in huis hebt kun je de stroop zo meteen ook met een lepeltje op de koekjes doen.

Bestrooi wat bloem op je aanrecht en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 mm. Steek met een rond uitsteekvormpje van 6 centimeter rondjes uit het deeg. In het boek gebruiken ze een uitsteker van 8 centimeter maar ik vond het leuker om de koekjes wat kleiner te maken. Leg de koekjes op een bakplaat (met bakpapier) en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudgeel. Draai de bakplaat halverwege de baktijd een keer om, om de koekjes gelijkmatig van kleur te laten bakken. Laat de koekjes iets afkoelen en doe dan de stroop erop. Je moet de eerste keer even kijken hoeveel stroop je op de koekjes doet. Als je er teveel op doet dan loopt de stroop er een beetje tussen uit en gaan je koekjes een beetje verschuiven. Ik heb op mijn koekjes ongeveer 1/4 tot 1/2 tl. stroop gedaan. De koekjes zijn dan klaar om gegeten te worden.

Eet smakelijk!

3 reacties op stroopkoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief