kourabiedes

Een tijdje geleden heb ik het boek ‘Culinaria Griekenland’ gekocht en daarin staan onder andere deze koekjes. Deze koekjes worden in Griekenland voornamelijk rond de kerstdagen gegeten. In het recept moet eigenlijk ook nog cognac door het deeg maar daar ik die niet in huis had heb ik het eruit gelaten.  Op het internet staan honderden verschillende recepten voor kourabiedes en ze verschillen allemaal qua ingrediënten. het is dus niet zo  heel erg dat de cognac er niet inzit.

Voor de kourabiedes heb je nodig: (ongeveer 50 koekjes)

100 gram hele amandelen, gepeld
225 gram zachte boter
100 gram fijne kristalsuiker
2 eidooiers
1 tl vanille extract of vanillepasta
450 gram bloem
1 tl bakpoeder
rozenwater
1 à 2 bussen poedersuiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet een bakplaat en een diep bord klaar.

Leg de amandelen op de bakplaat en bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Houd ze goed in de gaten want dit kan erg snel gaan en voor je het weet zijn ze verbrand! Laat ze even afkoelen en snijd ze vervolgens in kleine stukjes, dit kan met een mes maar ook met een keukenmachine. Klop vervolgens de boter en suiker luchtig. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Dit lijkt heel erg lang, maar ik heb verschillende recepten bekeken en in sommige moet je het wel een halfuur mixen! Dat is te doen als je een kitchenaid hebt, met een handmixer krijg je enigszins last van een lamme arm. Voeg vervolgens de eidooiers en vanille toe en klop dit ook nog eens 5 minuten door. Zeef de bloem en het bakpoeder en doe dit bij het ei-botermengsel. Voeg ook de amandelen toe. klop net zolang met de mixer tot het een geheel begint te worden. Kneed het deeg goed door op het aanrecht en rol het vervolgens uit tot een plak van ongeveer 1 centimeter dik. Steek er met een glas of een rond uitsteekvormpje halve maantjes uit en leg ze op de bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 20  minuten goudbruin en gaar.

Als de koekjes uit de oven komen laat je ze een minuut of tien op de bakplaat afkoelen. Vervolgens besprenkel je ze met rozenwater en dan moet je de koekjes flink bestrooien met poedersuiker. Doe hiervoor flink wat poedersuiker in een diep bord en haal de koekjes door de poedersuiker heen. Doe dit twee keer. Besprenkel de koekjes hierna nog een keer met de suiker met behulp van een zeefje. Het lijkt nu of de koekjes heel erg zoet zijn maar dit valt mee. Er gaat relatief weinig suiker in het deeg en de amandel geeft ze een beetje een hartige smaak.

Kali Orexi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief